Dålig stämning aber för Sverige i FN

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Dålig stämning aber för Sverige i FN - Regeringen och utrikesdepartementet är inne på upploppet i de intensiva förberedelserna för platsen i säkerhetsrådet. Sedan några veckor sitter Sverige som observatör i rådet och från årsskiftet finns det en medlemsstol reserverad, för två år framåt. Det blir en rivstart eftersom Sverige under januari också ska vara ordförande.

- Det viktiga är att ge den nye generalsekreteraren Antonio Guterres en bra start. Det finns en outnyttjad potential för generalsekreteraren som inte används, säger en UD-diplomat.

Tanken är att ta fasta på Guterres tio års erfarenhet som chef för FN:s flyktingorgan UNHCR och att bistå honom i att understryka att FN inte bara ska inrikta sig på att lösa utan också förebygga konflikter.

När det stod klart i somras att Sverige med god marginal hade valts in i säkerhetsrådet skrev utrikesminister Margot Wallström (S) att det för FN innebär att "en av dess största bidragsgivare tar med sig engagemang och idéer men också krav på reformer och förändring, in i organisationens innersta rum".

Det är bara det att stämningen i de där innersta rummen beskrivs som extra dålig nu, rent av usel. Det sätter skarpare gränser än vanligt för vad som är möjligt att åstadkomma, bedömer UD.

De offentliga, hårda utspelen som i världspolitiken ofta mest är ett sätt visa för hemmapubliken att man inte är någon mjukis, uppges ha spritt sig till förhandlingsrummen. Den mer konstruktiva, lösningsinriktade dialogen har ratats, framför allt mellan de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet. Den blev inte bättre när Ryssland nyligen lade in sitt veto i säkerhetsrådet mot ett stopp för flygattacker mot Aleppo.

- Det är väldigt ovanligt att människor använder en sådan ton mellan varandra i slutna rum, säger en UD-tjänsteman.

För att i någon mån försöka gjuta olja på vågorna inriktar sig de svenska diplomaterna på att tala med alla, inte om andra. En förhoppning är att det ska hjälpa att vara saklig, påläst och att arbeta hårt för att bidra till ett bättre samtalsklimat. En annan ambition är att försöka förhindra att motsättningarna inte sätter käppar i hjulen för att lösa hittills mindre låsta konflikter, som i republiken Kongo-Kinshasa.

Sverige träder in som en av tio roterande medlemmar i säkerhetsrådet vid årsskiftet.

Under januari 2017 och april 2018 är Sverige ordförande.

Dagordningen Sverige har att hålla sig till är redan diger, den är en provkarta över de allvarligaste och hittills olösta konflikterna i världen.

Sverige ska försöka lyfta FN:s roll när det gäller att förebygga konflikter och att involvera kvinnor i konfliktlösning.

En strävan finns också att lyfta fram konfliktlösning i Liberia, Mali och Somalia i rådets arbete.

Källa - 2016-10-19 13:21

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+