Danielsson Det är inte kul att känna hat

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Danielsson Det är inte kul att känna hat Senaste nytt om flyktingkrisen

Danielsson Det är inte kul att känna hat - Migrationsverkets tidigare generaldirektör Anders Danielsson var hårt ansatt när han lämnade sin post efter flyktingkrisen.

Nu ser han tillbaka en tid med många tv-intervjuer - där han ställdes till svars medan politikerna lyste med sin frånvaro.

- Om man höjer skatterna i Sverige så frågar man inte generaldirektören för Skatteverket, utan då pratar man med finansministern, säger Danielsson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Anders Danielsson blev ett välkänt ansikte under hösten 2015 när han, i rollen som generaldirektör för Migrationsverket, ofta ombads uttala sig om flyktingkrisen i tv, radio och tidningar.

Det var en tid då Migrationsverket - och Anders Danielsson personligen - sattes under stor press. Hot riktades mot Danielsson personligen, både via brev och över nätet.

Ett år efter att krisen bröt ut, i september förra året, lämnade den då kritiserade chefen sitt direktörsjobb för att ta över som ny generalsekreterare för Röda korset.

I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon ser Danielsson nu tillbaka på tiden.


"Inte kul att känna hat och hot"

- Det är inte kul att känna hat och hot för att man följer ett uppdrag. Ytterst har vi fullgjort ett uppdrag som riksdagen har beslutat, säger han.

- Jag och många kolleger med mig fick utstå att vi hade hittat på detta. Vi "släppte in människor i Sverige". Vi släpper varken in eller ut någon. Vi tillämpar svensk lagstiftning.

Danielsson ansågs vara frispråkig, och han tror att människor kan ha uppfattat hans uttalanden som att han tog ställning när han i själva verket bara förklarade vilket uppdrag Migrationsverket hade fått av politikerna.

- Det var ganska tomt på den tiden. Det var ganska ofta vi tjänstemän som satt i tv-sofforna. I Ekots lördagsintervju vid något tillfälle sa jag till programledaren "jag förstår inte varför jag ska sitta här och förklara lagstiftningen, det borde väl en politiker göra". Om man höjer skatterna i Sverige så frågar man inte generaldirektören för Skatteverket, utan då pratar man med finansministern, säger Danielsson.


"Uppenbarligen klarade vi det"

Inför flyktingkrisen hade Migrationsverket beredskapsplaner för hur man skulle kunna ta hand om 4 000 personer i veckan. Under den absoluta toppen var siffran nyanlända 10 000 i veckan. Med undantag för en natt i Malmö, då ett par hundra människor inte fick någonstans att sova, lyckades man alltid sätta tak över huvudet på de som anlände, enligt Danielsson.

Han summerar Migrationsverkets roll under flyktingkrisen:

- Uppenbarligen klarade vi det.

Källa - 2017-03-11 12:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+