Därför jagade högerextremister utlänningar i tysk stad

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Därför jagade högerextremister utlänningar i tysk stad - En knivstrid med dödlig utgång, en folkfest som spårade ur och högerextremister som tågade genom gatorna och jagade utlänningar - östtyska Chemnitz dränktes i helgen av våld. Man undrar: Varför återigen i östra Tyskland? Utlänningar finns där knappast.

BONN Exakt vad som hände i Chemnitz är fortfarande oklart. Fast står att en man dog och flera personer knivskars allvarligt på en stadsfest i Chemnitz. Två män greps senare av polisen och är fortfarande gripna. Men sedan går skildringarna isär.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De gripna beskrivs som mörkhyade och ska natten till söndagen ha ofredat flera tyska kvinnor, och i samband med detta ska en strid ha med flera tyska män ha uppstått. Polisen vill inte bekräfta detta. Men ryktet spred sig som en löpeld i de sociala medierna - och det dröjde inte länge förrän medlemmar från högerpopulistiska AfD tågade i en icke tillåten demonstration.

Kort därpå samlades omkring 800 medlemmar från den högerextrema fotbollsklubben Kaotic Chemnitz. Tv-bilder visar hur de skanderar "Vi är folket" och "Låt oss visa vem som bestämmer här i staden". I videos på internet ser man hur de jagar utlänningar. "Svartskallar. Här är ni inte välkomna", ropar de.

Upploppet i Chemnitz kommer bara dagar efter avslöjanden om att en aggressiv demonstrant, som på en utlänningsfientlig demonstration i östtyska Dresden attackerade medierna, var anställd vid kriminalpolisen med tillgång till känsliga personregister.

I Tysklands stora dagstidningar ställs nu frågan: "Hur högervriden är vår polis?". Men den viktigare frågan är egentligen den om östra Tysklands inre stabilitet och varför det i denna del av landet tycks finnas en grogrund för utlänningsfientliga grupper.

I en undersökning förra året på uppdrag av regeringen pekar forskarna vid Institut für Demokratieforschung bland annat på arvet från DDR-kommunismen och dåvarande Östtysklands slutna och homogena samhälle. Visst fanns där invandrare. Men de var "gästarbetare" eller studerande från de kommunistiska broderländerna Vietnam, Angola och Moçambique som skulle jobba några år och sedan flytta hem igen. Tanken var aldrig att de skulle integreras.

Så kom återföreningen med extrem osäkerhet och omtumlande förändringar när tusentals företag gick omkull och planekonomins trygghet ersattes med marknadsekonomins nya krav på den enskilde. Detta är ett skäl till att så många i östra Tyskland i dag är livrädda för allt som innebär förändringar - så som invandringen och flyktingströmmarna som upplevs som okontrollerade.

Att AfD i förra valet fick rekordhöga 35 procent i valdistriktet Sächsische Schweiz där utlänningsandelen ligger på 2,7 procent är mot den bakgrunden ingen motsättning. Inte heller låga 8 procent för AfD i västtyska Frankfurt - där utlänningsandelen ligger på 28 procent.

Källa - 2018-08-27 16:52

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+