Därför kan Merkel inte lämna från sig makten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Därför kan Merkel inte lämna från sig makten Senaste nytt om flyktingkrisen

Därför kan Merkel inte lämna från sig makten - Den ena vill in ­- den andra vill ut. Ändå är det nästan omöjligt för Tysklands Angela Merkel att lämna posten som förbundskansler till sin kronprinsessa. Under tiden ifrågasätts Annegret Kramp-Karrenbauers lämplighet. Och det gärna av män.

"Jag kan bara säga att det är nonsens…".

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Angela Merkel var på väg att lämna EU-toppmötet i Bryssel i tisdags kväll när hon fick frågan från några journalister: Stämde det att hon tänkte avpollettera sin handplockade efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer (också känd som AKK bland journalister och alla andra som tycker att det långa namnet är en tungvrickare)?

Merkel fortsatte meningen. Blicken var vänlig men precis så trött som den kan bli när en journalist frågar henne något hon tycker är riktigt dumt.

"…och jag har hanterat mycket nonsens under mina många år i politiken. Så jag tänker inte kommentera det. "

"Scoopet" kom från nyhetsbyrån Bloomberg, som hänvisade till källor nära Merkel. Till saken hör att AKK tidigare under dagen uttalat sig om den unge Youtube-profil som precis innan EU-valet gjort en kritisk film om det kristdemokratiska CDU, och som setts över 13 miljoner gånger.

- Vi måste diskutera digitalt åsiktsmakeri, sade Kramp-Karrenbauer, vilket genast tolkades som att Merkels handplockade efterträdare tänkte ge sig på den tyska yttrandefriheten när - eller snarare om - hon kom till makten. Vilket i sin tur ledde till "nonsensfrågan" Merkel fick i Bryssel.

Men frågan är inte konstig. De senaste månaderna har tyska medier varit i det närmaste besatta av Merkels vara eller inte vara, och huruvida hennes plan på att låta AKK ta över kanslerkontoret i Berlin, kommer att bli verklighet.

För det finns vissa problem. Annegret Kramp-Karrenbauer har inte riktigt kommit in i sin roll som CDU:s nya partiledare. Det är svårt att sätta sin profil på ett parti när företrädaren fortfarande är högsta chef. AKK hade kunnat plocka enkla poäng på att ta avstånd från Merkels flyktingpolitik - som delar Tyskland - men det är hon alldels för lojal för. Följden har blivit att hennes popularitetssiffror fallit som en sten.

Angela Merkel har tvärtom fått se sin popularitet öka. Åren under Merkel har varit goda, och när hon nu är på väg ut verkar många redan börja sakna sin "Angie". Trots att tyska medier beskriver Merkel som trött, idélös och som att hon hellre odlar sin internationella image än att ägna sig åt inrikespolitik (kritik som inte är direkt ny. Så har det låtit under de senaste tio åren bland tyska förståsigpåare).

Merkel själv upprepar ständigt att hon tänker sitta mandatperioden ut - till hösten 2021. Ändå är många övertygade om att hon enbart försöker hitta bästa möjliga tidpunkt för att lämna över tyglarna. Allt för att ge AKK ett försprång när nästa tyska valrörelse startar.

Men det är svårt att se hur det skulle kunna ske. Kristdemokraterna regerar i koalition med socialdemokratiska SPD - och varför i hela friden skulle de gå med på att hjälpa Merkels efterträdare till makten och ge AKK vad som på tyska kallas för "kanslerbonus"? Alltså erfarenhet av att styra landet och möjligheten att framstå som statsmannalik inför väljarna.

Det spekuleras i att den maktsluga Merkel kan försöka köpa socialdemokraternas lojalitet (eller snarare röster) genom att låta partiet få igenom ett antal viktiga hjärtfrågor mot att de släpper fram Kramp-Karrenbauer. Det skulle möjligen gå, men SPD - som går kräftgång i opinionen - kommer behöva så stora eftergifter för att motivera sveket inför sina väljare att det lär bli en pyrrhusseger och "kanslerbonusen" helt utebli för AKK i det borgerliga lägret.

Inte heller miljöpartiet De Gröna skulle ställa upp på att rösta fram AKK till makten, inte ens om de lockades med ministerposter i en ny regering. Partiet har vind i seglen och blev näst störst i EU-valet med över 20 procent. De ser 1 000 gånger hellre ett nyval, som skulle ge dem större kraft i förhandlingarna med CDU.

Men ett nyval är varken kristdemokrater eller socialdemokrater intresserade av, och så var vi tillbaka på ruta ett. Regeringsförhandlingarna efter valet 2017 tog ett halvår och var plågsamma, och inget av partierna ser ut att kunna stärka sina aktier hos väljarna om de fick gå till valurnorna igen.

Som om inte det vore nog, så har både Merkel och AKK ytterligare ett problem. Det stavas alfahannar. Tysk politik är full av dem och Merkel har ägnat många år åt att försöka tämja eller avpollettera sina manliga konkurrenter. Framförallt alla de som ständigt underskattat henne.

Nu har turen kommit till Kramp-Karrenbauer. Hon har ägnat de första månaderna till att lyssna in och försöka ena partiet, i stället för att tuppa sig och spänna musklerna.

Inte helt förvånande så ifrågasätter många (män) nu om AKK "har det i sig" att vara kansler. Eller som den före detta tyske utrikesministern, socialdemokraten Sigmar Gabriel sa när jag intervjuade honom för en dryg månad sen:

- Så länge AKK beter sig som Merkels pudel, kommer hon aldrig att bli kansler. Det kommer inte att ske.

Men å andra sidan sades ungefär samma saker om Angela Merkel för 15 år sedan. Och hon har ju klarat sig rätt bra.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-02 11:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+