De är förlorarna i nästa val

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

De är förlorarna i nästa val - De blir förlorarna i nästa val.

Jan Björklund (L).

Ebba Busch Thor (KD).

Och Gustav Fridolin (MP).

I dag är det exakt två år kvar till nästa val. Söndagen den 9 september 2018 utser svenska folket nästa riksdag - och därmed också nästa regering.

Mycket kan hända innan dess men redan nu står det klart vilka som med stor sannolikhet kommer att bli de stora förlorarna. Det är Liberalerna med Jan Björklund i spetsen, Kristdemokraterna under ledning av Ebba Busch Thor och Miljöpartiet med språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin i toppen.

Det visar en fördjupning av augusti månads väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio där strömmarna mellan partierna kartlagts.

Tre partier har lyckats behålla minst 80 procent av de väljare som röstade på dem i riksdagsvalet 2014. Det är Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De har Sveriges trognaste väljare.

Ytterligare två partier ligger nästan lika bra till, Moderaterna och Centern. De har lyckats hålla kvar tre fjärdedelar av dem som lade sin röst på dem för två år sedan.

Men sedan kommer förlorarna, de som tappat mer än hälften av sina väljare sedan förra valet. Miljöpartiet har förlorat 57 procent, Kristdemokraterna 53 procent och Liberalerna 52 procent av sina väljare.

Man kan givetvis inte vara säker på vad som ska hända om två år, så dumdristig är ingen, vad som helst kan hända, även i politiken. Men Liberalernas, MP:s och KD:s väljartapp är så stort att det krävs mycket, mycket stora insatser för att de ska komma tillbaka till samma nivå som i förra valet.

Att klättra över den och bli en valvinnare blir så svårt för de här tre partierna att det nästan måste betraktas som en omöjlighet.

Särskilt i beaktande av att väljarnas förtroende för Ebba Busch Thor, Gustav Fridolin och Isabella Lövin är mycket lågt. Inte ens en femtedel av väljarna har stort eller mycket förtroende för dem enligt en Aftonbladet/Inizio-undersökning som gjordes i juni.

Vad kan de bekymrade ordförandena och språkrören göra för att ta sitt parti ur det usla läget? Det bästa, men kanske också det svåraste, är att hitta en, eller helst flera, frågor som bottnar i folkdjupet och sedan driva dem med aldrig sinande envishet.

Förre S-ledaren Göran Persson har bjudit på flera gratistips. Han anser att pensionssystemet är underfinansierat och att det därför ger landets 65-plussare för låg pension. Mellan 15 och 20 miljarder som tas ut i pensionsavgifter slussas aldrig vidare till pensionssystemet utan är en ren skatt. De borde komma pensionärerna till del.

Idén är up for grabs och tänk då på att pensionärer både är förbannade och gillar att rösta.

Ett annat medskick från Persson till partierna är att skaffa sig ett vackert projekt, en positiv framtidsberättelse till skillnad från dagens extrema problemorientering. Polisen är usel på att beivra brott, järnvägen skamligt dåligt underhållen och de ensamkommande flyktingbarnen kanske alldeles för gamla.

Själv vill Göran Persson bygga en helt ny stad i trä men Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet kan säkert tänka ut något annat.

I övrigt har nog de krisdrabbade partierna bara att hoppas på tur. Eller kasta glittrande pengar i en önskebrunn.

Källa - 2016-09-09 06:41

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+