De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det Senaste nytt om flyktingkrisen

De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det - Greta Thunbergs protest sprider sig i länder med yttrandefrihet men är stendöd i det land som betyder mest för klimatet - Kina. De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det.

Greta Thunbergs skolstrejk har fått tiotusentals följare i länder som Australien, Belgien, USA och Japan. De länderna förenas av att ha demokrati och yttrandefrihet. Men hur är läget i landet som släpper ut mest växthusgaser? Tillsammans med den pekingbaserade researachern Eva Lee har jag försökt ta reda på vad Kina tänker om Greta Thunberg och klimatångest.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sammanfattningsvis: Kinesisk media har rapporterat om Greta Thunberg, men det har inte lett till någon debatt och det fåtal som kommenterar gillar henne för det mesta inte. Thunbergs tal vid FN:s stora klimatmöte i Polen i december har fått högst blygsamma 20 delningar. Partikontrollerade traditionella medier har inte analyserat hennes skolstrejk, men vanliga kineser har lämnat en del kommentarer på sociala medier. En majoritet av dem är kritiska. De tycker att Thunberg är naiv eftersom ekonomisk utveckling är viktigast av allt.

"Att stoppa ekonomisk utveckling är som att stoppa den vetenskapliga utvecklingen. Mänskligheten kommer att dö ut snabbare. "

Så lyder en typisk kommentar, en annan skriver:

"Om ekonomin inte växer kan de arbetslösa väl få bo hemma hos dig i stället. "

"Sverige borde ge pengarna till Afrika", föreslår en tredje men får mothugg att svenskarna redan har afrikanska flyktingar i sina hem.

Det fanns några som stöttar Thunberg, där en kvinna exempelvis skriver:

"Vi stjäl våra barns framtid, det är inte för sent att agera. "

Har det varit någon skolstrejk i Kina då?

Nej. Det finns inte på kartan, och inte bara för att kineser anser att utbildning är viktigt. Om Greta Thunberg varit kines hade hon varit inlåst. Men hon skulle sannolikt aldrig kommit på tanken att skolstrejka till att börja med. Senaste gången kinesiska studenter försökte protestera krossade kommunistpartiet dem med stridsvagnar. Det var 1989 och ungdomarna ville ha frihet och ett bättre liv. Partiet är medvetet om vilken roll miljöorganisationer spelade i kommunismens fall i Östeuropa. Därför har många kinesiska miljöaktivister fängslats genom åren. Smogdata har censurerats och sanningssägare tystas fortfarande. Målet var att få folket att tänka att ekonomisk utveckling är det viktigaste och miljötänkande är en lyx för rika länder. Det har gjort att kineserna, även räknat per person, släpper ut mer än svenskar. I dag har Kina skrivit på Paris-avtalet och satsar mest på sol- vind- vatten och kärnkraft av alla länder - men partiet satsar ännu mer på shopping, kol och stålindustrier. Resultatet är att Kinas koldioxidutsläpp ökade med tre procent under 2018.

Kinas nästa steg kan bli avgörande för jordens klimat: mer stimulanser till smutsiga industri eller hållbar utveckling? En dos klimatångest hade troligen varit bra, men kinesiska medier har i uppgift att få folk att tänka positivt. De ska käckt njuta av tillväxten och arbeta för den kinesiska nationens stora återfödelse under den store ledaren Xi Jinping. Politikens bekymmer ska de lämna åt kommunistpartiet". Den attityden har cementerats hos folket.

I Sverige finns en debatt om att konsumera och flyga mindre, och äta mindre kött för att rädda klimatet. Hur är det i Kina?

- Finns i stort sett inte. De stora snackisarna handlar mer om vardagsnära miljöfrågor, som sopberget från de 100 miljoner paket de skickar varje dag i e-handelsekonomin. Inom 5-8 år räknar man att det ska växa till en miljard paket om dagen.

- Det övergripande budskapet i medier och vardagslivet i Kina är fortfarande att få folk att handla mer, säger Eva Lee:

- Köp, köp, köp! är ordet man ser överallt.

Får kineserna klimatångest av att resa?

- Nej. Vi är i högsta grad uppmuntrade att resa mer, säger Eva Lee.

Kommunistpartiet stöttar flygindustrin kraftigt och bygger åtta nya flygplatser varje år.

Partiet vill också att kineserna köper mer bilar och subventionerar bensinen - bara under 2019 väntas 28 miljoner nya fordon säljas i Kina, men partiet tycker att det är för lite. Planen är att öka konsumtionen av allt för att hålla uppe takten i den ekonomiska tillväxten. Provinsen Hebei är en av flera som överväger att förlänga helgen och ge anställda fredag eftermiddag fri så att de får mer tid att shoppa.

Vissa västerländska klimatdebattörer hyllar Kina som ett föredöme. De kan peka på hur de gula västarna tvingade Frankrikes president Macron att backa från höjda skatter på drivmedel. I Sverige har 85 "influencers" förkastat demokratin och uppmanar till klimatdiktatur, så att statsminister Stefan Löfven kan uppfostra oss till att bli bättre människor. I Kina är det självklart att ordförande Xi Jinping ska uppfostra folket, och han säger att Kina ska bli en grön "eko-civilisation". Det finns inga gula västar som kan hindra Xi.

Är det sant att diktaturer kan fatta obekväma men kloka beslut som politiker i demokratier inte vågar? Nja. I verkligheten måste arbetslösa fransmän betala motsvarande 15 kronor per liter bensin, medan mina välbeställda vänner i Peking avnjuter en liter för under en tia litern. De länder som subventionerar bensin mest under marknadspriset är ofria och vanstyrda länder som Venezuela och Saudiarabien. Oljelandet och demokratin Norge har däremot mycket höga bensinskatter och elbilar utgör rekordhöga 30 procent av nyförsäljningen.

Vill man rädda klimatet är det avgörande att påverka det kinesiska folket. Men för att sprida avvikande budskap behövs demokrati - och yttrandefrihet.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-09 09:20

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+