De ställs inför tuffa val Lekplats eller äldrevård

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

De ställs inför tuffa val Lekplats eller äldrevård - Nya lekparker eller äldrevård? Frågor som ställs när landets kommuner tvingas förhålla sig till en ny ekonomisk verklighet - samtidigt som allt fler barn och äldre behöver skola och omsorg ska de försörjas av en krympande andel som arbetar. SvD har besökt Göran Perssons hemkommun, Vingåker, där utmaningarna är tydliga.

Politikerna övertrumfar varandra med löften om dyra reformer och stora skattesänkningar. Men kommuner och landsting - som redan går på knäna - kommer att pressas allt hårdare av den demografiska utvecklingen, där fler äldre ska försörjas av en krympande andel unga. Samtidigt behöver infrastrukturen hundratals miljarder bara för att rusta upp befintliga vägar, järnvägar och VA-nät.

Inför valet lyfter SvD Näringsliv blicken från de dagliga utspelen och granskar välfärdssamhällets verkliga utmaningar. Finns det verkligen utrymme att göra stora reformer utan att samtidigt höja skatten kraftigt? Är det realistiskt att sänka skatterna utan att samtidigt dra in på välfärden? Har vi råd med den välfärd vi tar för given?

Det är den 4 juli. I Vingåker, som ligger mellan Örebro och Katrineholm, ska en ny påkostad lekpark invigas. Kommunalrådet Anneli Bengtsson går runt och minglar med människorna som kommit till Tennisparken, som lekparken döpts till. Vingåkerborna verkar ha gått man ur huse för att se dockteater och medverka i allsången.

Åtta miljoner kronor har det kostat att ställa i ordning parken. I Vingåker är det en stor satsning. Utslaget på de 9 000 invånarna motsvarar det att Stockholms stad skulle bygga en ny arena för 800 miljoner kronor. Det i ett läge när kommunens skolor och socialnämnd sammanlagt gick med 12 miljoner kronor i underskott förra året. Även om andra verksamheter lyckas kompensera merparten av underskottet är frågan är om den nya parken är helt rätt prioritering i det pressade ekonomiska läget.

Anneli Bengtsson anser det. Hon pekar på att pengarna tas från investeringsbudgeten och inte från driftsbudgeten. Kommunen har trots de senaste årens underskott pengar på banken som är öronmärkta för investeringar.

Enligt henne handlar det i grund och botten om att kommunen måste vara en attraktiv plats att bo på. Annars blir resultatet utflyttning till närliggande kommuner, som har råd med "det lilla extra". Och det skulle i sin tur leda till förlorade skatteintäkter och ännu större hål i budgeten.

- Folk förväntar sig att vi gör mer än det lagstadgade, vilket är vård, skola och omsorg. Och de kommer att förvänta sig ännu mer om tio år. De vill ha lokaler för idrott och kultur, säger Anneli Bengtsson.

Vingåkers problem är typiska för många av landets kommuner. Dramatiskt ökade kostnader väntar när allt fler barn kräver skola eller barnomsorg och allt fler äldre kräver hemtjänst eller äldreboende. Till det kommer att statens krav på vilka tjänster som kommunerna måste tillhandahålla hela tiden ökar. Det kan vara utökad rätt till LSS eller personlig assistans. Samtidigt krymper andelen personer som arbetar och betalar kommunalskatt.

- Jag skulle säga att vi redan 2019 har bekymmer att leverera enligt alla lagstadgade krav med nuvarande skatteunderlag. Vi har en demografi som ställer krav på en utökad verksamhet, men vi har inte motsvarande utveckling på skatteunderlaget, konstaterar kommunens ekonomichef Elin Höghielm.

Lägg till problem som är mer unika för Vingåker. Kommunen är liten sett till befolkning och glest befolkad.

- Hemtjänst blir snabbt en jättekostnad för oss. Det är sex mil att köra för hemtjänsten från västra till östra delen av kommunen, berättar Anneli Bengtsson.

Skolorna har en liknande utmaning. Det ställs samma grundkrav på Högsjö skola med knappt 60 elever som på en stor skola i Stockholm med över 1 000 elever. Skillnaden är att skolan i Stockholm kan sprida kostnaderna på många fler barn.

Det innebär också att det finns en tydlig gräns för vilken service invånarna som bort långt från centralorten kan förvänta sig.

- Många vill ha bemannat äldreboende i ytterområdena. Då säger jag nej. Det skulle kosta skjortan, säger Anneli Bengtsson.

Vingåker är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar sett till befolkningsmängd. När flyktingar får uppehållstillstånd övergår det ekonomiska ansvaret från staten till kommunen. Även om de ökade kostnaderna ska täckas av statsbidrag innebär det en ekonomisk belastning.

- I en av våra skolor är i princip hälften av eleverna nysvenskar som inte kan språket. Det ger helt andra förutsättningar än för en skola i ett av ytterområdena, där kanske två elever är nyanlända, säger Anneli Bengtsson.

Revisionsfirman PWC spår i en analys att Vingåker med nuvarande trend skulle behöva höja skatten med över 5 kronor för att klara alla sina åtaganden. Läget med skenande kostnader för främst äldrevården är ganska likt det som gäller för andra kommuner som PWC granskat.

Men 5 kronor högre skatt är orealistiskt för en kommun som redan har den högsta kommunalskatten i länet.

- Vi skulle snarare behöva sänka den något för att vara en attraktiv ort att bo i och flytta till, säger ekonomichefen Elin Höghielm.

Anneli Bengtsson flaggar ändå för att det troligen kommer någon form av skattehöjning, men mycket långt ifrån de 5 kronor som PWC talar om.

Vi ber Anneli Bengtsson om en önskelista. Vad skulle staten kunna göra för att underlätta för ekonomiskt pressade kommuner? Listan börjar med utökad statlig service, som att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen borde öppna sina kontor i Vingåker igen.

Men det viktigaste handlar om kommunikationer, möjligheten för invånarna att pendla till jobb utanför kommunen.

- Jag blir upprörd varje gång jag pratar om det. Vi har ett fantastiskt läge till arbete. Inom en radie på åtta mil har du Katrineholm, Norrköping och Örebro. Men tågen ska gå och de ska stanna här. Höghastighetstågen skulle inte göra något för Vingåkers kommun. Ostlänken gör inget för Vingåker.

I solskenet i Tennisparken träffar vi också Charlotte Prennfors, moderat oppositionsråd i kommunen. Hon är inte här för att fira. Trots att hennes partikamrater var med och godkände satsningen tycker hon inte att byggandet av lekparker hör till kommunens kärnverksamhet.

Den ideologiska skillnaden i synen på vad en kommun egentligen ska göra är tydlig.

- Nu har vi lagt 10-12 miljoner kronor på Tennisparken och vi kommer att få en dyr drift men inga intäkter. Jag skulle nog vilja att vi var på topp i skolan innan vi började satsa på saker där vi bara får en dyr drift, säger hon.

- Kommunen ska hålla sig till kärnverksamheten, skola, vård och omsorg. Det är klart att vi ska kunna ha ett badhus, men kommunen ska inte driva restaurang i slottet, fortsätter hon.

Kommer inte invånarna att kräva att det också finns lekparker och kulturverksamhet?

- Det står en entreprenör fritt att bygga det i så fall. Vi behöver inte fler vardagsrum för Vingåker, som man kallar det. Vi är en liten kommun med 9 000 invånare. Om man inte kan få Friends arena i Stockholm att gå ihop har jag svårt att tro att en kommun med 9 000 invånare kan få ett sportcenter att gå ihop.

Källa - 2018-08-19 17:58

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+