Den som har begått brott ska flyttas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Den som har begått brott ska flyttas - Migrationsminister Morgan Johansson reagerar på kvinnors utsatthet på asylboendena, som Expressen berättat om i serien Asylrapporten.

Han är tydlig med vad som gäller.

- Den som har begått brottet ska flyttas.

Morgan Johansson sitter på sitt kontor i Rosenbad med urklipp av Expressens artiklar på asylrapporten framför sig. Han har med sig en lunta med den senaste månadsprognosen från Migrationsverket. Han är väl insatt i migrationsfrågorna och kan procentenheten på andelen asylsökande som får bifall (56 procent), att det hittills 16 000 återvänt till sina hemländer av de som fått avslag, 2 000 med tvång.

I värsta fall, men i första hand är det naturligtvis frivilligt, säger migrationsministern.

Expressen har berättat om "Maria", som blev utnyttjad sexuellt och misshandlad av en man på samma asylboende. Migrationsverket agerade genom att flytta på henne, till ett boende där hon inte kunde låsa dörren. Efter Expressens artikel flyttades hon till en ny ort och bostad, som hon kunde låsa.

När Morgan Johansson tar del av "Marias" historia vill han inte kommentera enskilda fall, men är tydlig med att offret inte ska flyttas utan den som begått brottet.

Ministern hyllar Expressens serie.

Väldigt bra journalistiskt jobb, förstås. Är det något man ska skildra i Sverige under de här åren är det just den stora flyktingkrisen vi hade förra året och också hur vi under de kommande åren kommer att klara av det, säger han.

ASYLRAPPORTEN: Tvillingarnas skilda världar efter flykten från IS


Väntetiden kan påverkas

Han har ofta fått frågor om konflikter på asylboendena, men det är först efter Expressens undersökning vi har en överblick av omfattningen: 12 procent uppger att de utsatts för våld, hot och trakasserier - betydligt fler än vad svenskar uppger att de utsatts för motsvarande brott. Men ministerns svar blir samma som tidigare.

Jag tror att den grundläggande orsaken är att människor känner en väldigt stor stress och som mår dåligt, ovanpå det har de bott väldigt trångt. Det får effekter, säger han och hoppas att situationen förbättras nu när allt fler får besked och kan flytta ut från de tillfälliga boendena.

Mer än hälften av de asylsökande är stressade över de långa väntetiderna för att få besked om de får stanna i Sverige. Under närmaste halvåret väntas tiderna bli uppemot 15 månader. Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Mikael Ribbenvik har precis som Morgan Johansson gett samma besked - att väntetiden inte kan påverkas när så många sökt asyl, om processen ska vara rättsäker.

ASYLRAPPORTEN: Hon tappade sin son i Medelhavet under flykten


Kan inte vara nöjd med väntetid på ett år

I Tyskland får exempelvis syrier besked redan efter drygt två månader, enligt landets motsvarande migrationsmyndighet. Nöjd med väntetiderna är ministern inte.

Nej, man kan ju inte vara nöjd med att ha en väntetid på över ett år. Men just nu ligger den som sagt på drygt tio månader i genomsnitt hittills. Men ingen kan heller trolla. Man måste gå igenom varje fall var för sig. Det är ingen som medvetet saktar upp processen, utan tvärtom.

Riktlinjerna till Migrationsverket från regeringen har varit att klara 100 000 beslut det här året, vilket klarades i dagarna. Men snabbspår för enskilda nationaliteter, som är fallet i Tyskland, är inte aktuellt i nuläget.

Även när det gäller de grupper där folk får bifall i större utsträckning, syrier till exempel, så måste man också göra en bedömning av säkerheten. Vad är det för personer som kommer hit? Har de haft kontakter med IS till exempel tidigare? Man måste granska varje fall för sig, säger Morgan Johansson.

Den nya asyllagen gör det svårare att få asyl och har fått stark kritik för att familjer splittras när det blivit svårare för barn och andra familjemedlemmar att ansluta på anknytning. Är du nöjd med den nya lagen?

ASYLRAPPORTEN: Mahmod skär sig för att glömma


Om avtalet bryts: Ohyggliga konsekvenser

Jag använder inte ordet "nöjd" i det här sammanhanget. Jag bara säger att det var en nödvändighet för oss att agera förra året. Om vi inte hade gjort det med gränskontrollerna, id-kontrollerna, den nya lagstiftningen, då hade vi hamnat i en ohållbar situation. Hittills har det kommit ungefär 25 000 asylsökande till Sverige. Om vi inte hade agerat hade det mycket väl kunnat komma 125 000. Det i ett läge då våra asylboenden i praktiken var slut, säger Morgan Johansson.

Han tillägger att asyltiderna i ett sådant scenario hade blivit ännu längre.

De stängda gränserna har fått konsekvensen att andelen som sökt sig till Europa i år har minskat kraftigt jämfört med förra året. Trots det har 4 690 människor drunknat och försvunnit i Medelhavet hittills i år. Det är tusen personer fler än under hela förra årets stora flyktingkris, som Europa upplevde.

Morgan Johansson säger att konsekvenserna skulle vara "ohyggliga" om flyktingavtalet skulle avbrytas med Turkiet. Fler skulle drunkna, hävdar han, och menar att lösningen lagliga vägar. Sverige har ökat sin flyktingkvot från 1900 i år till 3 400 nästa år och 5 000 året efter. Ministern vill att fler länder ska ta ansvar.

ASYLRAPPORTEN: Sima tvingas fly sina rumskamrater på asylboendet


"Det är fruktansvärda människoöden"

Jag tror det är lösningen för att undvika de farliga transporterna, säger Morgan Johansson.

Ministern reagerar på Expressens uppgifter från vår enkätundersökning där var tjugonde asylsökande uppger att de förlorat en anhörig längs resan hit. Räknat på Sveriges befolkning skulle det motsvara som om alla i Göteborg skulle ha förlorat en anhörig.

Det är fruktansvärda människoöden. Det som berörde mig mest i artikeln var ju reportagen utav de två som hade förlorat sina anhöriga. Dels mannen som hade förlorat hela sin familj och kvinnan som förlorat sitt barn.

Ska de behöva ta riskerna för att komma hit?

För att minska det måste vi ta ett större ansvar när det gäller vidarebosättningar direkt från flyktingläger direkt till Europa. Om alla EU-länder hade haft lika många kvotflyktingar som vi har i Sverige varje år då skulle Europa kunna vidarebosätta 100 000 flyktingar varje år. Men vi har många länder som inte velat göra det alls.

ASYLRAPPORTEN: Maria våldtogs och misshandlades på asylboendet

Kvinnors situation - och kvinnojourers oro för att samhället saknar beredskap för att ta hand om alla utsatta kvinnor från asylboendena, gör honom inte orolig, än.

Det är svårt att veta hur stort behovet kommer att bli, säger han och betonar att regeringen satsat 100 miljoner på kvinnojourerna.

Morgan Johansson funderar lite.

Kommer det att räcka? Det återstår att se.

ASYLRAPPORTEN: Välkommen till Sverige, Yordanos

Källa - 2016-12-01 23:43

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+