Desperata brevet till Löfven och regeringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Desperata brevet till Löfven och regeringen - Här är kommunalrådens desperata larm inför kvällens partiledardebatt i Sveriges Television.

I ett brev till statsminister Stefan Löfven kräver 23 moderata toppolitiker i Stockholms län att tvångslagen om mottagande av flyktingar skrotas omedelbart - en del av migrationsöverenskommelsen som också Moderaterna står bakom.

"Om ni inte lyssnar till oss och anpassar förd politik kommer vi inte kunna leva upp till vårt lagstadgade ansvar", skriver kommunalråden i brevet som Expressen tagit del av.

Nyligen kom beskedet att kommunerna i Stockholms län ska ta emot och lösa boendeför 8 781 personer under 2017 och enligt beräkningar 12 250 under 2018.

Omöjligt, enligt 23 ledande M-politiker i Stockholms län.

I ett desperat brev till statsminister Stefan Löfven, språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, bostadsminister Peter Eriksson och landshövding Chris Heister kräver de att delar av sexpartiöverenskommelsen - som slöts i oktober 2015 - skrotas omedelbart.

"Vi förstår att era intentioner var en jämnare fördelning mellan landets kommuner och ett försök att motverka segregation. Men att ni slutade anpassa fördelningstalen till verkligenheten och våra förutsättningar har fått konsekvenser. Redan i dag råder akut brist på bostäder som nu har blivit kritiskt. Det är anmärkningsvärt att vi ska ordna bostäder till 31 procent av alla nyanlända när Stockholms län endast utgör 22,5 procent av befolkningen", konstaterar kommunalråden.

Det konstateras också att vårens förslag som innebär att kommunerna fråntas möjligheten att placera ensamkommande minderåriga asylsökanden i andra kommuner med bättre förutsättningar har gjort krisen akut i Stockholms län:

"Det faktum att vi inte har några bostäder till vårt förfogande kanske inte spelar någon roll från ett skrivbordsperspektiv, men det spelar en avgörande roll i praktiken. "

De fortsätter:

"När ett kommuntal är fastställt har vi två månader på oss att ordna med bostäder till ett antal nyanlända utan att ha möjlighet att påverka volymen. Detta ska göras i det län med en av världens längsta bostadsköer samtidigt som det snarare är regel än undantag att det tar minst tio år från idé till att en bostad står nyckelfärdigt. Problemet måste ni själva ha insett när ni gav staten undantag från lagar och regler vid byggande av asylboenden. Liknande regelförenklingar eller undantagstillstånd skulle vara ytterst användbart för byggherrar men även för oss i kommunerna. När vi ber om detta möts vi av en kompakt tystnad eller en tillsägelse att vi fortsatt ska följa de regler ni själva har friskrivit er från. "


Listar flera krav till regeringen

M-politikerna hävdar samtidigt att de trots de senaste årens ansträngda situation lyckats anpassa sig till minskade resurser och förändrade planeringsförutsättningar.

"De nya kommuntalen tillsammans med tvångslagstiftning och en ovilja att ändra på stelbent lagstiftning gör dock ett fortsatt mottagande omöjligt. Ska vi överhuvudtaget ha möjlighet att leva upp till vårt lagstadgade ansvar behöver vi tre saker från er. "

Kraven som listas i brevet till regeringen:

1. Bromsa utslussningen från asylboenden till kommunerna. Av landets 290 kommuner uppger 250 kommuner att de har bostadsbrist. I Stockholms län är situationen akut. Inga tvångslagstiftningar eller goda intentioner kan ändra på faktumet att vi inte har några lediga bostäder med två månaders varsel. Genomsnittlig kötid 2015 var 8,2 år och bara i dagsläget står över 550 000 personer i bostadsförmedlingens kö.

2. Ni behöver omedelbart se över vilka lagar och regler som behöver tas bort eller anpassas till snabbare bostadsbyggande och ett långsiktigt hållbart samhälle. Ledtiderna måste radikalt sänkas. Det ska inte ta mer än två år från idé till ett nyckelfärdigt boende.

3. Kommunerna behöver rätt förutsättningar såsom långsiktiga planeringsförutsättningar och möjlighet att påverka beslut som rör vår kommun. Det är inte hållbart att vi med två månaders varsel måste förse ett visst antal, som vi själva inte haft möjlighet att påverka, med bostäder. Vi ber er därför avskaffa tidigare tvångslagstiftning och förpassa de två senaste förslagen till papperskorgen.


"Vi har blivit vana att anpassa oss"

Kommunalråden avslutar brevet till regeringen så här:

"Vi har blivit vana vid att anpassa oss till minskade resurser och planeringsförutsättningar, men det finns en gräns för hur mycket vi kan anpassa oss. Den gränsen är nu passerad. Om ni inte lyssnar till oss och anpassar förd politik kommer vi inte kunna leva upp till vårt lagstadgade ansvar. Vi begär nu därför att ni inte fortsätta på inslagen väg och försöka lagstifta bort bostadsbrist och kostnader i flyktingpolitiken. Samarbeta i stället med oss i kommunerna och förse oss med verktyg och möjligheter. Genom minskad byråkrati, bättre planeringsförutsättningar, regellättnader och ett tillfälligt stopp i utslussningen från asylboenden skulle förutsättningar skapas för fler bostäder, en bättre integration och ett kostnadseffektivt mottaganden. "

Källa - 2016-10-09 18:51

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+