Det bästa är att känna många

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det bästa är att känna många - Ali Almahdawi lämnar ett av informationsborden med ett stort leende.

- Jag är elingenjör, och det finns många företag här som letar efter ingenjörer, så jag försöker, säger han.

Han är utbildad i Irak och söker just nu asyl samtidigt som han letar jobb. Han föredrar att träffa de företag som rekryterar direkt, i stället för att skicka in ansökningar via arbetsförmedlingen.

- Det är bättre om man får nätverk med människor och att känna många. Det tror jag är det bästa sättet att hitta jobb, säger han.

Hittills har han hunnit prata med byggföretaget Otto Magnusson och spelfirman Massive.

- Jag har mycket kunskap om programmering också, och de letar efter programmerare för videospel, så jag ska försöka där också.

Att företag och unga jobbsökande ska träffas ansikte mot ansikte är själva idén med rekryteringsdagen, som på fredagen arrangerades på Malmö centralstation i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och ett antal arbetsgivare.

Initiativet Good Malmö finns på plats för att para ihop unga utan arbetslivserfarenhet med företag, som sen anställer en ung person under upp till ett år. Byggföretaget Otto Magnusson är ett av de företag som rekryterar på det sättet.

- Vi har valt att pröva in folk i företaget. Vi har en tjej nu från Syrien som är ingenjör och som jobbar som projektassistent med Hyllieskolan, säger Dan Magnusson, som representerar företaget på plats.

De som kommer fram men inte matchar de jobb företaget har just nu, försöker de hjälpa vidare till andra firmor.

- Jag säger till dem att skicka in sitt CV så skickar vi dem vidare till konsultföretag som vi jobbar med och som vi vet söker arbetskraft. Vi har möjlighet att lotsa dem lite och ge dem tips. Har du varit 10 månader i Sverige vet du inte vart du ska ringa, säger Dan Magnusson.

Trots att ungdomsarbetslösheten i Skåne ligger över landets genomsnitt, så har den sjunkit stabilt de senaste tre åren. Och de märks, tycker Moragea Collinder på Arbetsförmedlingen.

- Det är många ungdomar som får jobb faktiskt. Och det ska gå ganska snabbt i processen från träff till rekrytering, för annars kanske de unga får jobb på annat håll. Det märks bland ungdomarna, säger han.

Var är chansen störst att få jobb som ung utan erfarenhet?

- IT-branschen tar in ungdomar även om de inte har så mycket erfarenhet, men intresse. Och inom vården. Vi har ett samarbete med Region Skåne där de tar in ungdomar som saknar erfarenhet och ger dem en kortare anställning på upp till 6 månader. Där kanske de väcker ett intresse att exempelvis plugga något inom vård sedan.

Källa - 2016-08-20 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+