Det handlar om att hitta tillbaka till en lust i livet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det handlar om att hitta tillbaka till en lust i livet Senaste nytt om flyktingkrisen

Det handlar om att hitta tillbaka till en lust i livet - I en trädgård i södra Sköndal får nyanlända som mår psykiskt dåligt pröva på qigong och grönsaksodling. Det har visat sig ha god effekt på deras återhämtning.

Masoumeh Khavari och Osman Amininanas står och binder ihop en ställning för en klätterväxt, intill dem vattnar Omar Salih potatis i en pallkrage.

- I Iran arbetade jag som lastbilschaufför, så jag har inte så mycket erfarenheter av det här. I kurdiska Iran, där jag kommer ifrån, odlar man nästan bara körsbär och äpplen, säger Osman Amininanas och skrattar.

Alla tre kommer från olika länder men har gemensamt att de har svårt att närma sig arbetsmarknaden. De deltar i projektet Grön etablering, som hjälper nyanlända med psykisk ohälsa. Många av de 14 deltagarna har varit med om krig och flera av dem har förlorat barn och familj.

- Resan till Sverige var väldigt jobbig. Hemska saker hände, som jag inte vill prata om. När jag kom hit hade jag mardrömmar och social fobi, säger Masoumeh Khavari från Afghanistan.

Hon är ursprungligen från Afghanistan men bodde i Mashhad i östra Iran innan hon kom till Sverige.

- I Mashhad finns en stark islamisk kultur. Jag kände mig inte fri, som kvinna kunde jag inte göra vad jag ville. De ville gifta bort mig, säger hon.

Den psykiska ohälsan är stor bland flyktingar i Sverige. Enligt en undersökning från Röda Korsets högskola 2016 uppvisar omkring en tredjedel av landets nyanlända symptom på ångest, depression och posttraumatisk stress. Socialstyrelsen har kommit fram till liknande slutsatser.

Grön etablering startade för två år sedan. Projektet finansieras av myndigheten Finsam och är ett samarbete mellan Stockholms stad, Arbetsförmedlingen och stiftelsen Stora Sköndal. Det är också på Stora Sköndals område i södra Stockholm som aktiviteterna äger rum. Deltagarna träffas tre gånger i veckan och får utöver att påta i trädgården testa på qigong, målning, mindfulness och matlagning.

- Många av dem mådde väldigt dåligt när de kom hit. De har varit med om allt från tortyr till att förlora familjemedlemmar. Själva asylprocessen kan också vara jobbig. Så till en början handlar det om att hitta tillbaka till en lust i livet, säger Camilla Ingard, metodutvecklare och upphovsperson till projektet.

Metoden kallas naturbaserad rehabilitering och tanken är att övningarna ska hjälpa deltagarna att återfå sin självkänsla och känna en större livslust och meningsfullhet.

Programmet i Sköndal har också visat sig ha effekt. Forskare vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset utvärderade projektet i våras och kom fram till att Grön etablering har en positiv inverkan på deltagarnas hälsa och etablering i Sverige.

"Jag gillar att syssla med blommor, har börjat även hemma fixa i min trädgård. Mår bättre efter trädgårdsuppgifter, mina barn har lagt märke till att min ilska har försvunnit", skriver en manlig syrisk deltagare i en utvärdering.

- Deltagarna får ett sammanhang när de kommer hit. De får kompisar, en trevlig miljö och rutiner, säger Mara Crippa, projektledare.

Många som är med behöver också klinisk hjälp och Grön etablering förmedlar kontakt till psykologer och psykiatrin.

- Depressioner och psykisk ohälsa kan ta sig väldigt olika uttryck beroende på vilken kultur man kommer ifrån. Personer från Eritrea och Etiopien kanske inte visar att de mår dåligt på samma sätt som man gör i Sverige, utan man är social och umgås ändå. Här i Sverige är det nog mer vanligt att man stänger in sig, säger Mara Crippa.

Programmet i Sköndal pågår i tolv månader och har genomförts i sju vändor. Sammanlagt har drygt 80 personer fått hjälp. Pengarna från Finsam tar slut till årsskiftet, men Camilla Ingard hoppas att Grön etablering permanentas. Liknande projekt finns bland annat i Skåne.

Trädgårdsmästare Satu-Milla Långström instruerar Omar Salih att fylla på jord så potatisen inte utsätts för solljus. I trädgården växer även zucchini, tomater, okra och på deltagarnas begäran dragon och aubergine. Tanken är att de i slutändan ska få äta upp vad de har odlat.

- Vi har sju olika språk här, så det kan vara lite svårt med kommunikationen. Flera har odlat i sina hemländer och kanske har en favoritkrydda eller favoritväxt. Jättemånga gillar dragon, säger Satu-Milla Långström.

Utöver det rent terapeutiska är Grön etablerings syfte även att hjälpa deltagarna in på arbetsmarknaden. Forskarutvärderingen visade att programmet hjälper deltagarna med språket och integreringen i Sverige, men många av dem är fortfarande inte nära att kunna arbeta. Ytterligare åtgärder behövs, skriver forskarna.

Om afghanska Masoumeh Khavari själv får välja så skulle hon arbeta med barn, kanske som förskolelärare.

- Sverige är en stor chans för mig. Jag drömmer också om att studera psykologi. Då skulle jag kunna hjälpa mig själv och andra. Men jag måste lära mig mer svenska först, säger hon.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-09 15:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+