Det minst dåliga är värt att försvara

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det minst dåliga är värt att försvara - Det var skrämmande att i realtid följa rapporteringen och liveinspelningarna från gatorna i Ankara och Istanbul under natten till lördagen. Men oroande var även de röster som i sociala medier tycktes upphetsade som gällde det en slutspelsmatch i EM, över tanken på att presidenten var på väg att bli störtad.

Att Turkiet under det nuvarande styret har gått åt fel håll är ett faktum. I maj intervjuade jag Bican Sahin, professor och ordförande i tankesmedjan Freedom Research Association om situationen i Turkiet vad gäller kurdernas situation, pressfriheten, samt om effekten av EU:s flyktingavtal med Turkiet.

På alla områden beskrevs en negativ utveckling. Journalister åtalas för att ha "förolämpat" presidenten eller påstås sätta rikets säkerhet på spel genom sina publiceringar.

Det faktum att EU har gjort sig beroende av Turkiet för att lösa flyktingkrisen har också bidragit till att minska trycket från omvärlden på regeringens illiberala styre.

Utegångsförbud för minoriteter, återkommande kränkningar mot mänskliga rättigheter och censur av medier är inte förenligt med demokrati. Det har därför funnits goda skäl att ifrågasätta i vilken grad Turkiet förtjänar att kallas demokratiskt, utöver majoritetsstyret av landet. Det finns en gräns för när det blir omöjligt, och Turkiet har rört sig in mot det gränslandet i oroväckande hastighet.

Men så länge Turkiet officiellt gör anspråk på att vara en demokrati, har omvärlden en bättre utgångspunkt för påverkan och dialog, än om landet och dess ledning inte har sådana aspirationer alls. Att heja på en statskupp för att man anser landets folkvalda regim vara rutten, innebär att man är beredd att argumentera för att militärdiktatur är bättre än demokrati. Det är det inte.

Vi ser återkommande prov på att det ryms mycket i begreppet demokrati. Det finns liberala och illiberala demokratier. Turkiet tillhör den senare kategorin, och under Erdoğan kommer detta inte att förändras. Högst sannolikt blir sakernas tillstånd än värre efter den misslyckade kuppen.

Demokrati må vara det minst dåliga styrelseskicket. Men för den som önskar ökad frihet och demokrati för Turkiets invånare i ordets verkliga bemärkelse, finns ingen annan väg än att skydda och hålla vid liv det enda styrelseskick som kan bana väg för en sådan utveckling.

Källa - 2016-07-16 19:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+