Det som nu sker, var det lagstiftarnas intention?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det som nu sker, var det lagstiftarnas intention? Senaste nytt om flyktingkrisen

Det som nu sker, var det lagstiftarnas intention? - Den nya gymnasielagen (NGL) är ett av de värsta rättsliga haverierna Sverige skådat. En ogenomtänkt, illa skriven, rättsvidrig och orättvis lag för en grupp. En lag som, innan Centerpartiet drev igenom den med den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet, ovanligt starkt sågats av bland andra Migrationsverket, Polisen, Säpo och Lagrådet.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Under ett seminarium arrangerat av Sveriges kommuner och landsting, SKL, den 26 november, framkom att ingen - och då menas verkligen ingen - klarar att överblicka vad som gäller på detta snåriga område där flera olika lagar, tillägg och system kolliderar, går in i varandra och skapar en oreda och osäkerhet utan like för alla som tvingas hantera NGL. Handläggaren Ove Ledin, SKL, uttryckte i sina inledningsord:

"Det är beklagligt att det här ens behövs. Alltså att den här oredan är så stor, regelverket så komplicerat och situationen så osäker att vi behöver den här dagen. "

Anställda vid Migrationsverket berättar att personer som dömts för ringa narkotikabrott liksom även sexuella ofredanden kan "ursäktas" och unga män beviljas uppehållstillstånd enligt NGL. Detta bekräftas av Migrationsverket på rak fråga: "Prövningen görs genom att väga den sökandes skäl för att få tillstånd mot de skäl som talar mot att ge tillstånd. Ju starkare skälen för tillstånd är, desto grövre misskötsamhet måste det vara fråga om för att tillstånd ska vägras.

Att en sökande begått ett brott innebär alltså inte per automatik att personen inte kan få uppehållstillstånd, utan den sökandes brottslighet och misskötsamhet vägs mot att den sökande ska få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Det kommer alltid att vara en avvägning i det enskilda fallet. Hittills kan vi konstatera att en förekomst av ringa narkotikabrott eller ringa stöld i regel inte bedömts vara sådan brottslighet som innebär att vi nekar uppehållstillstånd. "
Var detta lagstiftarnas (C, S, MP och V) intention? Att personer som begått narkotikabrott, stöld och sexuella ofredanden, redan prövats i minst två asylprocesser och inte befunnits ha skäl för att få tillstånd, nu, med NGL som stöd, ska kunna anses ha skäl att få tillstånd att stanna i Sverige när de söker tillstånd för studier eller "har för avsikt att studera", samt därefter i praktiken hysas och bekostas av kommunerna?

MERIT WAGER är författare och förläggare.
meritwager. nu

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-06 08:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+