Det var nog inte bara Romson som grät

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det var nog inte bara Romson som grät - NEW YORK. Nu inleds FN-veckan med fokus på flyktingar.

Biståndsminister Isabella Lövin säger att Sverige ska fortsätta ha en ledarroll - trots kritiken på hemmaplan.

- Vi jobbar för att andra ska ta större ansvar, säger hon.

På måndagen inleds officiellt FN-veckan i New York. Den intensiva veckan i samband med generalförsamlingens högtidliga öppnande då stats- och regeringschefer från hela världen samlas på FN:s högkvarter.

Statsminister Stefan Löfven landade sent i söndags kväll och kommer att delta i dagens toppmöte om flyktingar. Just flyktingfrågan står högt på agendan hela veckan och är temat på flera av president Obamas viktigaste möten, bland annat ett där Sverige är medarrangör. Men redan på söndagen deltog biståndsminister och vice statsminister Isabella Lövin i event arrangerat av FN:s barnorgan Unicef för att uppmärksamma världens 50 miljoner barn som lever på flykt.

-Hälften av alla flyktingar är barn samtidigt som en tredjedel av befolkningen består av barn, så det är väldigt många barn i en väldigt utsatt situation. Där är utbildning och framtidsmöjligheter så oerhört viktiga annars kommer vi få problem i framtiden, säger Lövin efteråt.


Isabella Lövin: "Sverige tog ett mycket stort ansvar"

Under anförandet pekades Sverige ut som ett av länderna som tagit ansvar och dessutom tagit en ledarroll internationellt. Enligt Isabella Lövin är det en roll som Sverige vill ha även i fortsättningen och hon påpekar att Sverige bland annat ska fördubbla stödet till Unicef.

Samtidigt har regeringen från flera håll kritiserats för åtstramningen av sin flyktingpolitik. Senast i lördags skrev generalsekreteraren för Unicef i Sverige i SvD att politiken som förs internationellt inte rimmar med den som förs nationellt.

Är det rätt av Sverige att pusha andra länder när man backat från sin egen generösa flyktingpolitik?

Din språksrörsföregångare Åsa Romson grät när MP förlorade förhandlingarna om hur flyktingpolitiken skulle drivas. När du träffar flyktingbarn eller frågorna diskuteras på FN kan du då, personligen och som miljöpartist, fullt ut stå för den flyktingpolitik som Sverige nu driver?

- Det var nog inte bara Åsa Romson som grät. Jag tror att en majoritet av svenska folket vill att vi ska ha en öppen och humanitär politik när det handlar om att ta emot flyktingar. Nu är det så att de andra EU-länderna inte tagit sitt ansvar, säger Isabella Lövin och fortsätter:

- När jag representerar Sverige och är ute i världen, både i Afrika och i Mellanöstern där vi är stora givare och varifrån vi tagit emot många flyktingar, så möter jag väldigt stor respekt och tacksamhet. Men självklart vill vi att mottagande ska fungera mycket bättre. Det är mycket det mötet på FN kommer att handla om, ett bättre fungerande system globalt.


Stöd på tio miljarder

I en ny Sifoundersökning fick regeringen en tvåa och betyget "ganska dålig" när det kommer till integration och invandring. Vad ska ni göra för att bygga upp förtroendet?

- Regeringen är väldigt aktiv för att förbättra mottagandet, integrationen och möjligheter att komma in i samhället. En sak är det största tillskottet till kommunerna på tjugo år - det öronmärkta statsstödet på tio miljarder som ska hjälpa till med skola och det som kommunerna behöver och vi har startat snabbspår för att de som har utbildning snabbare ska in på arbetsmarknaden.

Källa - 2016-09-19 07:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+