Detta har hänt i fallet Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Detta har hänt i fallet Assange Senaste nytt om flyktingkrisen

Detta har hänt i fallet Assange - Nyligen dömdes Julian Assange till närmare ett års fängelse i brittisk domstol. Turerna har varit många kring den 47-årige Wikileaksgrundaren, som både blivit upplyft som hjälte och brottsanklagad.

Julian Assange föds 3 juli 1971 i Townsville, Australien.

Som tonåring blir han känd som hacker under namnet Mendax och lyckas tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem. 35 år gammal grundar han plattformen Wikileaks tillsammans med andra nätaktivister, tänkt att publicera information läckt från visselblåsare.

• April 2010:Wikileaks publicerar en video från en amerikansk helikopterattack där flera civila och två journalister beskjuts i Irak - en händelse som dittills tystats ned av USA. Avslöjandet får enormt stor uppmärksamhet. Under året fortsätter Wikileaks att publicera hemlighetsstämplade dokument, främst kring USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

• April 2010:Wikileaks meddelar att de planerar att etablera sig i Sverige, eftersom pressfriheten är grundlagsskyddad här. Julian Assange, som agerar som plattformens talesperson, uppger också att det finns stort stöd för Wikileaks i Sverige.

• Augusti 2010:En svensk åklagare häktar Julian Assange i sin frånvaro. Assange utreds bland annat för våldtäkt och för ofredande efter att ha anmälts av två kvinnor i Sverige. Assange bestrider häktningen, och menar att det handlar om en komplott mot honom.

• December 2010:Julian Assange, som lämnat Sverige och befinner sig i Storbritannien, överlämnar sig själv till brittisk polis. Han häktas, men släpps mot borgen efter att Wikileaks-anhängare samlat ihop summan genom en insamling. Assange utrustas med fotboja.

• Maj 2012:Storbritannien beslutar att Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

• Juni 2012:Julian Assange barrikaderar sig på Ecuadors ambassad i London. Polisen hotar att gripa honom om han lämnar byggnaden.

• Augusti 2012:Julian Assange beviljas politisk asyl i Ecuador.

• Maj 2017:Den svenska förundersökningen mot Assange läggs ner, och häktningen hävs.

• December 2017:Assange blir ecuadoriansk medborgare.

• Mars 2018:Ecuador uppger att de har klippt av Julian Assanges tillgång till internet, och att han inte längre får ta emot besök på ambassaden. De anger som anledning att Assanges förehavanden på sociala medier äventyrar landets relationer med Storbritannien och USA.

• April 2019:Assange grips på Ecuadors ambassad av brittisk polis. Ecuador meddelar att de har dragit tillbaka hans asyl och fråntagit honom hans ecuadorianska medborgarskap. Strax därefter framträder Assange i rätten, där han döms för att ha trotsat borgenvillkoren 2012. USA meddelar omedelbart att de begär att Assange överlämnas dit.

• April 2019:Elisabeth Massi-Fritz, försvarsadvokat för en av de kvinnor som anmält Julian Assange för våldtäkt, meddelar via Twitter att hon kommer att arbeta för att förundersökningen mot honom öppnas igen.

• Maj 2019:Julian Assange döms till nästan ett års fängelse av en domstol i London.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-13 08:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+