Detta kan vi lära av länderna i Pisa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Detta kan vi lära av länderna i Pisa - Här är en översikt över vad olika länder har lyckats med under Pisas 15-åriga historia. En del är sådant som andra kan lära något av.

Kanada, Estland, Finland, Hong Kong, Japan, Korea, Lichtenstein, Australien och Macao: här lyckas skolan kompensera för svåra hemförhållanden. I de här länderna har eleverna goda resultat, samtidigt som betydelsen av socioekonomisk status är liten.

Sverige: har bra förskolor och många barn som går i förskolan. En framgångsfaktor som blir allt tydligare i Pisa. Resultatskillnaden blir allt större mellan de barn som har gått förskola och de som inte har gjort det.

Brasilien: andelen 15-åringar som går i skolan har fördubblats under 2000-talet. Samtidigt har eleverna fått mycket bättre resultat. Mexico, Tunisien och Turkiet är också länder som, från en låg nivå, har förbättrat sina resultat kraftigt.

Tyskland: Medan Sveriges matteresultat har fallit, har Tysklands gått upp. Samtidigt har likvärdigheten blivit bättre bland de tyska eleverna, och den socioekonomiska statusen betyder mindre. Bland annat har Tyskland fördelat mer resurser efter behov. Tyskland är inte ensamt: Av de 13 länder som har ökat sina matematikresultat signifikant mellan 2003 och 2012, är det tolv som också har behållit eller ökat jämlikheten i skolan.

Shanghai: Levererar de bästa resultaten i allt som Pisa mäter: matematik, naturvetenskap och läsning. Över hälften (55%) av eleverna därifrån presterade på nivå fem eller sex i matte. Men de är inte ensamma. Mellan 2003 och 2012 var det 25 deltagarländer som förbättrade elevernas resultat i matematik.

Polen: Har lyckats öka andelen toppresterande elever i alla tre ämnen som Pisa mäter, samtidigt som de har minskat andelen lågpresterande elever. Andra länder som har bevisat att man kan förbättra resultaten samtidigt för både högpresterande och lågpresterande elever, är Frankrike, Hong Kong, Italien, Japan, Korea, Luxemburg, Macao, Portugal och Ryssland.

Lichtenstein, Shanghai, Korea, Japan: här rapporterar eleverna att de nästan aldrig skolkar från en lektion eller en skoldag. Skolk är starkt förknippat med sämre resultat på Pisa. Lichtenstein är också ett av de länder som lyckas bäst med att få elever att känna sig hemma i skolan. De känner sig inte utanför eller konstiga.

Estland, Lettland, Finland, Korea: skolsystem som fördelar resurser väl efter behov, och samtidigt lyckas få bra resultat i matematik i Pisa.

Japan, Singapore, Korea: vet hur man får elever att prestera väl i problemlösning i matematik. Problemlösningsförmåga anses väldigt viktigt för att kunna klara sig på en framtida arbetsmarknad.

Kanada: Ett av de få länder där invandrade elever klarar sig lika bra i skolan som infödda - även de barn som kommer som flyktingar. Och fler länder lyckas allt bättre med invandrade elever. Andelen invandrade elever i de deltagande länderna, ökade från 9 procent 2003 till 12 procent 2012. Samtidigt förbättrades de invandrade elevernas resultat jämfört med de infödda elevernas resultat, i genomsnitt.

Singapore: Kanske bäst i världen på att fortbilda lärare. System för hur lärare lär av varandra, och skolsystemet har också tentaklerna ute för att lära sig av andra. Så fort någon gör något som fungerar bra, är Singapore där för att lära av det.

Vietnam, Hong Kong, Macao, Shanghai, Singapore: har de högsta andelen högpresterande eleverna från socioekonomiskt utsatta hem.

Hong Kong: toppresterar både resultatmässigt och när det gäller likvärdighet i matematik

Finland: lyckas väl med att tidigt upptäcka elever i behov av särskilt stöd, och därmed hjälpa dem innan de har kommit långt efter.

Källa: Pisa 2012 Results in Focus

Källa - 2016-12-05 16:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+