Domstol fruar och barn till IS krigare ska hämtas hem

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Domstol fruar och barn till IS krigare ska hämtas hem Senaste nytt om flyktingkrisen

Domstol fruar och barn till IS krigare ska hämtas hem - En domare har beordrat att sex barn och deras terrordömda, belgiska mödrar hämtas hem från ett flyktingläger i Syrien till Belgien. Men den belgiska regeringen protesterar.

- Varför skulle vi hjälpa mammorna som har valt att bli terrorister? säger migrationsminister Maggie De Block.

BRYSSEL. De sex barnen är alla under sex år gamla, de två yngsta bara spädbarn. Deras mödrar, som båda är terrordömda änkor till avlidna IS-krigare, befinner sig idag i det kurdiskkontrollerade flyktinglägret al-Hol, i nordöstra Syrien.

Belgiska myndigheter har hittills avfärdat alla förfrågningar från mödrarna att få återvända till Belgien med sina barn. Man har hänvisat till att Belgien inte har jurisdiktion över flyktinglägren, och att det inte finns något utlämningsavtal mellan Syrien och Belgien.

Men efter nya förfrågningar, från barnens far- och morföräldrar, beordrar nu en domstol i Bryssel att barnen återförs till Belgien inom 40 dagar.

"Den belgiska staten måste med ta till alla möjliga och nödvändiga medel för att återföra dessa sex minderåriga till Belgien", lyder domslutet, som släpptes som en bomb strax före nyåret.

Enligt domen måste belgiska diplomater genast sätta sig i kontakt med lokala myndigheter i Syrien för att kunna förse barnen med identitetshandlingar och andra nödvändiga dokument inför hemresan.

Domstolsordern har väckt starka känslor i Belgien, eftersom den de facto innebär att man även måste låta de terrordömda mödrarna komma tillbaka.

"Föräldrarna måste också återföras: lagen säger uttryckligen att det vore mot barnens rättigheter att separera dem från sina föräldrar", förklarade ett pressråd för domstolen för en reporterskara i Bryssel.

Regeringen har svarat att den troligtvis ska överklaga domslutet.

"Mammorna är dömda i Belgien för terrorism, de hjälpte till att förbereda attentat mot våra medborgare, de var anhängare till radikal islamism, de anslöt sig till krigare i Syrien. Jag ser ingen anledning till att ge dem någon som helst hjälp", sade migrationsministern Maggie De Block i en intervju i tidningen Le Soir.

"Om de en dag, rent hypotetiskt, skulle återvända till Belgien, skulle de genast fängslas, eftersom de är dömda. De utgör en fara för vårt samhälle, låt oss inte glömma det", fortsatte ministern.

Domslutet gäller bara just dessa två mödrar och deras sammanlagt sex barn, men fallet tros kunna trigga fler fall inte bara i Belgien utan i domstolar i hela Europa.

Enligt belgisk underrättelsetjänst befinner sig i dag 162 barn med minst en belgisk förälder i olika läger i Syrien och Irak. Totalt sitter idag omkring 580 så kallade jihadbrudar - kvinnor som är gifta med IS-krigare - och omkring 1250 minderåriga, de flesta av dem barn till krigare från främst europeiska länder, i dessa läger.

Den belgiska premiärministern Charles Michel har tidigare sagt att man inte tänker införa en svepande regel om huruvida fångatagna, belgiska krigare får återvända eller inte, utan att man ska titta på varje fall individuellt och utveckla strategier i samarbete med andra europeiska länder.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-03 16:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+