Donald Trump betyder svåra år för Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Donald Trump betyder svåra år för Sverige - När Donald Trump på fredagen svärs in som USA:s president kan det bli början till åtta svåra år för Sverige.

Så ser alla partier i riksdagen på saken - alla utom SD.

Särskilt oroade är regeringspartierna. Donald Trump står nämligen på punkt efter punkt för raka motsatsen till den feministiska rödgröna utrikespolitik som Stefan Löfven och Margot Wallström vill föra.

Till råga på eländet riskerar Sverige nu att mista sina två viktigaste partners i världspolitiken: Häromdagen förklarade Storbritanniens premiärminister Teresa May att hon vill ha "a clean Brexit" - ett tvärt utträde ur EU. Därmed förlorar Sverige sin bäste vän inom unionen.

Under Barack Obamas åtta år i Vita huset har Sveriges relation med USA blomstrat.

Både Obama och vicepresidenten Joe Biden har hyllat den svenska välfärdsmodellen. Obama besökte Sverige 2013. När Stefan Löfven var i Vita huset i fjor inleddes ett svensk-amerikanskt samarbete om ekonomi, grön teknik, fattigdomsbekämpning och klimatpolitik. I höstas var Löfven och Obama värdar för ett flyktingtoppmöte i New York.

Nu blir allt radikalt annorlunda.

När Sverige vill kämpa för frihandel och ett transatlantiskt TTIP-avtal signalerar Donald Trump extrem protektionism.

När Sverige som ny medlem i FN:s säkerhetsråd vill slåss för kärnvapennedrustning pratar Trump om att rusta upp det amerikanska programmet.

När Sverige vill gå i täten för klimatkampen tvivlar Trump på att utsläppen av växthusgas ens är ett problem.

"Feministisk utrikespolitik" kan Sverige knappast räkna med stöd för från en president som tyckte det var OK att "grab them by the pussy".

Stefan Löfvens stolta initiativ "Global Deal" om bättre villkor på arbetsmarknaden väntas Trump mest fnysa åt.

Och som första drag i sin Mellanösternpolitik vill Trump flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det skulle dramatiskt försvåra en fredlig tvåstatslösning och gå på tvärs med Sveriges intresse. Den rödgröna regeringen var bland de första att erkänna Palestina.

Men allra svårast för Sverige att hantera blir USA:s nya säkerhetspolitik. Hittills har Trumps utspel på Twitter, kaotiska presskonferenser och intervjuer varit lynniga och ibland motstridiga.

Av det vi hört kan man dock bara dra slutsatser som är dåliga för Sverige.

Ända sedan andra världskriget har vi byggt vår säkerhet på stöd från USA. Under kalla kriget var Sverige officiellt neutralt. Regeringarna balanserade mellan USA och Sovjet i sina uttalanden. Men i hemlighet spionerade Sverige för USA:s och Storbritanniens räkning och i händelse av krig räknade vi med hjälp från västmakterna.

Efter Sovjetunionens 1991 kollaps övergick neutralitetspolitiken i alliansfrihet. Sverige var inte med i Nato, men vi blev allt mer öppna med att vi var en del av väst.

I dag är Sverige genom EU med i en militärallians. Vi övar och deltar flitigt i internationella insatser under Natos ledning.

Så sent som i fjor skrev Sverige på ett värdlandsavtal som skulle underlätta att placera Natotrupp på svensk mark. Det byggde på ett ömsesidigt intresse. I ett läge där Ryssland hotar de baltiska staterna - alla medlemmar i både EU och Nato - ville USA gärna få tillgång till Gotland och annat svenskt strategiskt territorium.

Nu signalerar Donald Trump att USA ska se om sitt eget hus. Europa ska inte längre få snylta på den väldiga amerikanska krigsmakten. Inte ens Natoländer kan vara säkra på att USA kommer till undsättning i kris.

USA: säkerhetspolitiska omsvängning kommer i ett skede när Vladimir Putins Ryssland blir allt mer hotfullt.

Till skillnad från svenska politiker tycks Putins auktoritära styre och hans maktspråk mot grannländer - Ukraina - inte alls bekymra Trump.

Trots att USA:s underrättelsetjänster anser sig ha bevis för att Ryssland hackat det amerikanska valsystemet som ett led i sitt informationskrig fortsätter Trump att hylla Putin som en "nice guy".

För Sverige återstår bara att anpassa sig till det nya läget.

Allianspartierna har dragit slutsatsen att försvaret snarast bör rustas upp. Regeringen kommer säkert fram till detsamma.

Få tvivlar på att Donald Trump betyder svåra år för Sverige.

Källa - 2017-01-20 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+