Donald Trump en svensk mardröm

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Donald Trump en svensk mardröm - Hillary Clinton har utropat USA-valet till "det viktigaste i vår livstid".

Hon har rätt. Vem som segrar får avgörande betydelse inte bara för några hundra miljoner amerikaner - utan även oss svenskar.

Orsaken stavas Donald Trump.

Presidentvalet i världens enda supermakt står mellan ett politisk fullblodsproffs - på gott och ont - och en sexistisk amatörpolitiker, klimatförnekare och säkerhetspolitisk blindgångare.

Vinner Hillary Clinton väntar "business as usual".

Vinner Donald Trump drabbas välden av chock. Sveriges relationer med USA rivs upp i grunden. Vår säkerhet, vår ekonomi, våra möjligheter att få vara med och rädda klimatet på jorden - allt påverkas.

Sällan har Sveriges förbindelser med USA varit så goda som nu.

President Barack Obama hyllar ofta den "svenska välfärdsmodellen". Vid möten i Vita huset har hans vicepresident Joe Biden hörts utbrista: "Om bara alla vore som skandinaverna, då skulle allt vara lättare. "

I våras bjöd Obama in Stefan Löfven och de övriga nordiska regeringscheferna till Washington för att inleda ett tätare samarbete om ekonomi, grön teknik, fattigdomsbekämpning och klimatpolitik.

I september var Obama och Löfven gemensamma värdar för ett flyktingtoppmöte i New York.

Blir Hillary Clinton president består de vänskapliga banden. Hon var ju utrikesminister i Obama-administrationen 2009-2013 och gillar precis som han den svenska modellen. Hennes make Bill Clinton - president 1993-2001 - hyste för övrigt också varma känslor för Skandinavien.

För Sverige och svenskarna betyder alltså Hillary Clinton kontinuitet. Möjligen med ett nog så viktigt undantag: handeln.

Länge framstod Hillary Clinton, liksom Obama, som en varm frihandelsvän. Men under tryck från både sin demokratiske motkandidat i primärvalen, Bernie Sanders, och den republikanske antagonisten Donald Trump har hon gått mot mer protektionism. Numera uttrycker hon tveksamhet om frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU - som hon själv varit med att förhandla fram.

Det kan gå ut över Sverige. Drygt 8 procent av vår varuexport går till USA. Handelshinder över Atlanten slår mot vår tillväxt och våra jobb.

Men detta är närmast en försumbar förskjutning jämfört med den avgrund av osäkerhet som öppnar sig vid en Trump-seger.

Vad han tycker om Sverige vet vi inte. Trumps uttalanden har varit förvirrade och motstridiga. Men han har pekat på Sverige som varnade exempel på vad som sker när ett land släpper in för många flyktingar.

"Titta på vad som händer i Sverige, titta på vad som händer i Tyskland", utbrast han vid ett kampanjmöte.

Vinst för Trump är en mardröm för Sverige. Kortsiktigt kan just osäkerheten om vad den nye presidenten ska ta sig till utlösa en ekonomisk chock med börsfall över hela världen. Marknaden avskyr osäkerhet.

Donald Trumps ekonomiska politik är extremt protektionistisk. Han har lovat skydda amerikanska företag och jobb genom att resa skyhöga tullmurar mot omvärlden. 35 procent på mexikanska varor. 45 procent på kinesiska. Ingen vet hur mycket det blir på europeiska.

Men risken är uppenbar att Trumps politik utlöser ett globalt handelskrig som vore förödande för ett litet handelsberoende land som Sverige.

Värst ur ett svensk perspektiv är dock att Trump som president skulle göra jordklotet till en farligare plats för alla.

När det kommer till att bekämpa terrorism är vare sig Obama eller Clinton några duvor. När amerikanska elitsoldater dödade Usama bin Ladin vid en blixträd i Pakistan jublade de tillsammans i Vita Husets "Situation Room". Om Hillary Clinton tar över väntas hon bekämpa IS på samma sätt som Obama.

Sannolikt fortsätter hon också på Obama-linjen att hellre avsluta än starta nya krig.

Hur agerar Trump? Ingen vet.

Å ena sidan har han svamlat om att USA borde kunna använda sina kärnvapen när man nu ändå har dem. Vilket låter extremt oroande med tanke på att han som president får kärnvapennycklarna i sin hand. Å andra sidan uttrycker sig Trump ständigt beundrande om Vladimir Putin.

Ända sen andra världskriget har Sveriges säkerhetspolitik byggt på ett intimt samarbete med USA och Nato. "Alliansfria" på pappret. Men i praktiken har både Sverige och USA utgått från att vi är på samma sida.

Sverige deltar i USA-ledda militärövningar i Nato. Nyligen ingick regeringen ett värdlandsavtal som förbereder för Natotrupp på svensk mark vid en kris. Sverige ingår i USA-koalitionen som bekämpar IS i Irak och Syrien; i Irak finns svenska elitsoldater på plats.

Nu säger Donald Trump: Om jag blir president kanske inte USA längre följer artikel 5 i Natostadgan och rycker ut till andra medlemsländers hjälp.

I ett läge när Ryssland agerar allt mer aggressivt mot sina grannar innebär Trumps blotta uttalande en destabilisering - inte minst runt Östersjön.

Ett försvagat Nato och minskad USA-närvaro i världen ligger definitivt inte i Sveriges intresse.

Donald Trump vill inte bara resa handelsmurar. Han vill också bygga en 300 mil lång fysisk mur längs gränsen mot Mexiko. Han talar dessutom om att stoppa muslimer från att resa in i USA.

Hillary Clinton vill legalisera papperslösa latinos och fortsätta försöka bygga vänskapliga relationer med den muslimska världen. Donald Trump ser mexikaner som kriminella och muslimer som terrorister.

Medan Clinton vill att USA ska fortsätta vara en ledande biståndsgivare till fattiga länder tänker Trump kapa biståndet.

Allt detta bidrar till att destabilisera en redan instabil värld - vilket naturligtvis även påverkar oss svenskar.

Till sista klimatet. Vår tids ödesfråga tycker både Barack Obama och Hillary Clinton, precis som svenska politiker.

Trump förnekar att det finns en klimateffekt och vill riva upp Parisavtalet där världens länder äntligen enats om att minska utsläppen av växthusgaser.

Det är alltså inte konstigt att alla svenska politiker - utom Jimmie Åkesson - nu håller tummarna stenhårt för att Hillary Clinton ska vinna.

Och om hon förlorar?

Ja, i slutändan finns inget annat att göra för Stefan Löfven och Margot Wallström än att anpassa sig till det nya världsläget. För utan relation till USA kan Sverige aldrig vara.

Källa - 2016-11-08 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+