Donald Trump skäller, men EU samarbetet drar vidare.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Donald Trump skäller, men EU samarbetet drar vidare. - Vad står Vita huset för i slutet av veckan? Oron är påtaglig på många håll inför fredagens installation av en ny amerikansk president. Inte blev den mindre av uttalandena som tillträdande Donald Trump gjorde i en intervju i brittiska The Times och tyska Bild på måndagen.

Än en gång antydde den kontroversielle miljardären att han står för något helt annat än sina företrädare. Inte minst i världspolitiken.

Trump öppnade bland annat för att slopa sanktionerna mot Ryssland i utbyte mot att Kreml avsevärt minskar sin kärnvapenarsenal. Hur lockande det än kan låta med kärnvapennedrustning, så är det ett magstarkt förslag. Inte bara skulle det innebära att USA godtar Rysslands annektering av ukrainska Krim, beslutet skulle av allt att döma även fattas över huvudet på regeringen i Kiev.

I intervjun upprepade Trump också sin kritik mot USA:s kärnenergiavtal med Iran, liksom formerna för samarbete inom försvarsalliansen Nato. För att inte tala om de rallarsvingar han riktade mot EU.

Trump hyllade britternas beslut att lämna unionen som "väldigt smart" och spådde att fler länder kommer att följa exemplet.

Kontrasten är tydlig mot den avgående presidenten Barack Obama, som förklarat att han helst hade sett att EU håller ihop.

Lägg därtill hur Trump kallar förbundskansler Angela Merkels beslut att ta stort ansvar för flyktingmottagning för ett "katastrofalt misstag" och hävdar att EU i huvudsak är ett "verktyg för Tyskland".

Visst uttryckte Trump samtidigt sin beundran för Merkel, som han kallade den överlägset viktigaste europeiska ledaren. Men det råder ingen tvekan om att vaktombytet i Vita huset får politiska följder för EU.

Frågan är bara hur omfattande de blir.

Trump saknar tidigare erfarenhet från det utrikespolitiska området - ja, politiken överhuvudtaget - och hans uttalanden inför valet var fragmentariska. I bästa fall rensas de yvigaste förslagen ut när han omges av en skara kunniga rådgivare. Men det kan inte uteslutas att det blir i världspolitiken som Trump ställer till mest oreda.

Trumps agenda är visserligen minst lika omvälvande på det inrikespolitiska planet, men hela USA:s politiska system vilar trots allt på principen om att makten ska delas och balanseras så att ingen kan göra stora förändringar på egen hand. Republikansk majoritet i kongressen är långtifrån detsamma som ett garanterat stöd för alla Trumps förslag. I flera frågor är han kontroversiell även inom sitt eget parti och hans aggressiva debattstil har gett honom många ovänner.

Det återstår därmed att se hur mycket uppbackning han får i arbetet med att infria sina stora löften om alltifrån att införa en billigare och bättre sjukförsäkring till att bli "den främste jobbproducenten Gud har skapat".

Dessvärre har Trump friare tyglar i rollen som utrikespolitiker och överbefälhavare. Mot den bakgrunden växer oron i flera länder när han nu lovar att börja sin första mandatperiod med att lita på Kreml, samtidigt som han lägger ut texten om att Nato har problem.

Även i utrikespolitiken behövs en motvikt till Trump - och en stark sådan, väl förankrad i liberala värden.

Den rollen måste EU fylla.

Utgångsläget är naturligtvis inte optimalt. Splittringen inom unionen är påtaglig i flera frågor och förhandlingarna om Storbritanniens utträde stjäl energi. Men unionen har visat god förmåga att hantera kniviga lägen förut och kan växa med uppgiften även den här gången.

Knappt hade Trump blivit vald förrän röster inom unionen började tala om behovet av stärkt sammanhållning.

"Det behövs en världsmakt som tror på globalt samarbete", påpekade EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

På måndagen försäkrade hon att EU fortsätter arbeta för att det viktiga kärnenergiavtalet med Iran respekteras. Medlemsländernas utrikesministrar diskuterade i sin tur situationen i Syrien vid ett möte i Bryssel.

"EU:s framtid ligger i våra händer", svarade Angela Merkel på Trumps hårda ord.

Donald Trump skäller, men EU-samarbetet drar vidare. Unionen måste axla rollen som hans motvikt i världspolitiken.

Källa - 2017-01-16 17:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+