Dramatisk räddning på Medelhavet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Dramatisk räddning på Medelhavet Senaste nytt om flyktingkrisen

Dramatisk räddning på Medelhavet - - När vi kom närmare såg vi att människor lyfte upp småbarn för att hålla dem undan från vattnet som båten tog in, säger Niclas Fröhberg, gruppledare för Kustbevakningens personal till TT.

Han konstaterar att varje sekund och minut är dyrbar under sådana dramatiska omständigheter.

- Men samarbetet mellan oss på ytan och den svenska polisen i luften sparar tid och därmed liv. Och väl inne på lugnare vatten kunde vi nu ta ombord 51 personer, varav elva kvinnor och tolv barn, säger han.

De räddade fördes i säkerhet på ön Lesbos i Grekland där Kustbevakningen, som ingår i en omfattande EU-operation, har sitt högkvarter under räddningsinsatserna. Totalt sju svenskar jobbar för myndigheten med ön som bas, och de har bland annat tillgång till två kustbevakningsfartyg.

Antalet kända passager av migranter och flyktingar över gränsen mellan Turkiet och Grekland har från årsskiftet minskat med 98 procent under perioden januari-9 oktober jämfört med motsvarande period 2015. I höst kom kring 600-700 personer per vecka. Det kan jämföras med 50 000 under vissa vinterveckor innan den uppgörelse mellan EU och Turkiet, som syftade till att minska flyktingströmmarna, trädde i kraft.

Allt fler väljer nu att fly över södra Medelhavet från Libyen till Italien. Men även den flyktingrutten försöker EU att täppa till.

I onsdags, samma dag som den svenska räddningsinsatsen skedde, blev det känt att minst 3 800 flyktingar och migranter mist livet på Medelhavet i år, den högsta årssiffran hittills, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Hittills i år har minst 3 800 flyktingar och migranter drunknat på Medelhavet när de försökt ta sig till Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Samma siffra för hela 2015 var 3 771. Då tog sig totalt över en miljon människor över havet till Europa. Det är tre gånger så många som hittills i år, då siffran ligger på knappt 330 000.

Det innebär att dödsrisken ökat dramatiskt. I år är det en omkommen på 88 människor som klarar sig över havet från Turkiet till Grekland, jämfört med en på 269 förra året.

Efter överenskommelsen mellan Turkiet och EU i mars i år om att stänga rutterna från Turkiet till Grekland har Libyen-Italien blivit huvudrutten för flyktingar och migranter. Var 47:e människa som ger sig av på den rutten möter döden, enligt UNHCR.

Källa - 2016-10-27 16:23

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+