Drömmen om det perfekta livet gör kvinnor sjuka

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Drömmen om det perfekta livet gör kvinnor sjuka Senaste nytt om flyktingkrisen

Drömmen om det perfekta livet gör kvinnor sjuka - Lotta Lundberg har fått utstå hård kritik för sin krönika om att duktiga flickor borde ta ansvar för sin egen utbrändhet. Jenni Hotti, juridikstudent, tar Lundberg i försvar.

Det Lotta Lundberg skriver i sin krönika "Unga utbrända kvinnor - en samhällsfara" är väl knappast särskilt radikalt. Hon konstaterar, med hänvisning till dokumentärserien "We can’t do it", att det finns en grupp unga kvinnor i samhället som blir utbrända i jakten på det perfekta livet.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Den högpresterande duktiga flickan har blivit något av en frontfigur för den medvetna, urbana medelklassen. Hon tar kampen för hbtq-rättigheter, flyktingar, miljö- och djurskydd och allt annat gott i världen.

Utöver detta rent altruistiska, ideella engagemang, har hon förstås ett prestigefyllt jobb på en pr-byrå (tur att den dyra utbildningen vid Berghs gav utdelning!) eller studerar juridik och ser fram emot att så småningom tillbringa 70 timmar i veckan på kontoret.

Trots att Lundberg explicit skriver att krönikan inte handlar om fysiskt hårt arbetande kvinnor, möts hon av kritik som går ut på att utmåla henne som en privilegierad person som inte har någon erfarenhet av psykisk ohälsa och följaktligen, i dagens identitetsbesatta klimat, inte har talerätt i frågan.

Än mer problematisk är kritiken från de unga kvinnorna som utifrån sina personliga erfarenheter dömer ut Lundberg som en empatilös och misogyn typ. Denna syn på den personliga upplevelsen som något som står över allt annat är bekymmersam, om än symtomatisk för vår tid.

Avslutningsvis, som ett slags disclaimer i detta upplevelsefokuserade debattklimat, vill jag bara påpeka att jag är en ung kvinna som tidvis mer eller mindre passat in i Lundbergs skildring.

Till slut insåg jag dock mina begränsningar och att den överdrivna flitigheten, till syvende och sist, mest motiverades av ett narcissistiskt behov av bekräftelse.

Jag påstår inte att alla ni utbrända kvinnor är lika ytliga som jag, men om ni är det, så finns det hopp om ett liv som inte är avhängigt av Insta-likes, toppbetyg och coola praktikplatser.

jur stud och f d utbränd, wannabe-duktig flicka

Källa - 2017-10-12 16:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Fabian fjälling
 3. Ibrahim Nasrulleyev
 4. Nya lagar 2017
 5. Matilda Brinck-Larsen, tränare för Sandarnas BK,
 6. Förbjud religiösa friskolan
 7. Peter springare
 8. Leif ivan karlsson morfar
 9. Matleveranser hem loc:SE
 10. Migrationsverket internrevision

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+