EBM chefen Vi har inte varit tillräckligt pedagogiska

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EBM chefen Vi har inte varit tillräckligt pedagogiska Senaste nytt om flyktingkrisen

EBM chefen Vi har inte varit tillräckligt pedagogiska - Hon var utskälld på Rättsmedicinalverket. Men nu tar Monica Rodrigo nya tag som generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten. Fast hon försvarar fortfarande de hårt kritiserade åldersbedömningar som hon införde på RMV.

Monica Rodrigo flyttade sin arbetsplats en knapp kilometer, till Fleminggatan på Kungsholmen i Stockholm, när hon bytte generaldirektörspost från Rättsmedicinalverket till Ekobrottsmyndigheten. På RMV byggde hon upp den sedermera så ifrågasatta åldersbedömningen av asylsökande genom undersökningar av visdomständer och knän.

- Jag är stolt över att vi byggde upp ett system för medicinska åldersbedömningar så fort som vi gjorde. Annars hade de flesta asylsökande hunnit fylla 18 år, säger hon och kramar stolens armstöd så hårt med ena handen att den vitnar.

Hon sitter i det lilla mötesrummet bredvid sitt dörrlösa arbetsrum, där folk hejar på henne när de är på väg till kaffemaskinen. Då hon får frågor om RMV blir hon spänd.

- Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb där. Jag fick ett uppdrag från regeringen och jag genomförde det. Det skulle genomföras skyndsamt och vi gjorde det snabbt, säger hon.

Men många anser att bedömningarna är osäkra.

- Ja, det har de hela tiden varit. 10 procent riskerar att bli fel. Det vet man. Men andra metoder slår ännu mer fel.

Bedömningarna ledde till upprörda känslor på myndigheten, två rättsläkare slutade och de tre professorerna i rättsmedicin skrev en kritisk debattartikel i Svenska Dagbladet.

- Jag tillfrågade professorerna om de ville hjälpa till. De sa att de inte hade tid. Sedan skrev de artikeln. Men jag vill inte smutskasta dem, säger hon.

Monica Rodrigo lämnade alltså en myndighet där vissa var upprivna när hon bytte generaldirektörsstol. Ändå fick hon en löneförhöjning när hon bytte till EBM.

På EBM känner hon sig hemma eftersom hon tidigare har varit rättschef här. Hon har redan omorganiserat. Stabschef blir Ann Lemne, som var projektledare för åldersbedömningar på RMV. Dessutom har Monica Rodrigo inrättat en digitaliseringsenhet, som bland annat ska titta på hur myndigheten kan ta hjälp av artificiell intelligens, AI.

- Nyligen fick vi in en mobil där vi skulle gå igenom 40 000 sms. Det är helt orimligt att göra det manuellt. Bokföring finns ju heller inte i pärmar nu för tiden, utan digitalt, säger hon.

Men främst är det fler utredare som behövs för att EBM ska kunna utreda flera brott, påpekar hon.

- Det blir en utmaning nu när polisen får enorma resurser att anställa mer personal. Det är risk att det försvinner folk härifrån.

Samtidigt verkar den trånga sektorn vara tingsrätterna. Rättegången mot Fingerprints huvudägare och ordförande Johan Carlström sköts upp för att rätten inte hade resurser.

- Det är inte bra att det blir jättelånga processer. Från vår sida gäller det att förundersökningarna inte tar för lång tid. Vi kan göra förundersökningsbegränsningar så att undersökningarna blir mer hanterbara, säger Monica Rodrigo.

Men enligt en av SvD:s källor gör sådana begränsningar att de som ständigt ser till att hålla sig i utkanten av brotten aldrig ställs till svars. Till exempel finns det 20-tal, av EBM kända, individer som konstruerar bolag åt kriminella.

- Det är inte alls så att vi inte satsar på att ta dem som ligger bakom. Vi samverkar med Bolagsverket för att undvika att målvakter registrerar bolag, säger Monica Rodrigo.

EBM är annars känt för att ta lång tid på sig i förundersökningarna. Men det finns sätt att skynda på processerna, anser Monica Rodrigo.

- Framgångsfaktorer är att tidigt använda sig av hemliga tvångsmedel, som telefonavlyssning och kameraövervakning, och att göra tillslagen snabbt med korta frihetsberövanden.

EBM:s åklagare har även haft svårt att vinna i komplexa fall, som till exempel HQ-målet.

- Vi har inte varit tillräckligt pedagogiska. Domare och nämndemän måste förstå hur värdepappersaffärer går till. Vissa saker tycker våra utredare och åklagare är självklara, men de är inte lika enkla att förstå för en domstol.

Hur viktigt är det att ni får fällande domar i de två stora fallen Allra och Falcon Funds?

- Det är viktigt. Men ytterst är det domstolen som prövar. Den typ av brottslighet som finns i de två ärendena har inte prövats tidigare. Det är otroligt spännande och väldigt mycket pengar.

Allra och Falcon Funds misstänks för att ha lurat sparare i PPM-systemet på stora belopp.

Namn: Monica Rodrigo

Ålder: 56

Född: I Madrid med svensk mamma och spansk pappa, gick i Svenska skolan.

Familj: Tre barn, två bonusbarn och två barnbarn

Bor: Enebyberg, norr om Stockholm

Tjänar: 1,4 miljoner per år

Utbildning: Jur. kand.

Karriär: Domare, tjänsteman finansdepartementet, bolagsjurist Stockholmsbörsen, rättschef Ekobrottsmyndigheten, rättschef Rikspolisstyrelsen, expeditions- och rättschef arbetsmarknadsdepartementet, generaldirektör Rättsmedicinalverket och generaldirektör Ekobrottsmyndigheten

Fritid: Sjunger gospel i en kör som leds av Gladys del Pilar

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-06 20:41

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+