Eelin ryckte in köpte dadlar till fastande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Eelin ryckte in köpte dadlar till fastande - På grund av näringsfattig mat riskerade 400 fastande asylsökande att drabbas av undernäring under ramadan.

När myndigheterna stod maktlösa ryckte Eelin Dahlqvist in och köpte dadlar till alla.

- Jag drog i trådar och fick svar nästan omgående av en som skänkte pengar så att vi kunde tömma hyllorna på dadlar, säger hon.

Många asylsökande på ett boende i Fur utanför Karlskrona fick avbryta fastemånaden ramadan häromveckan.

Under ramadan äter man som troende muslim bara på kvällarna. Matsalens öppettid möjliggjorde bara en måltid om dagen för de som fastade.

- Maten de fick på hemmet var för näringsfattig för att de skulle klara sig, så då frågade de mig om det fanns något sätt att ordna dadlar, säger Eelin Dahlqvist.

Hon är integrationssamordnare i Karlskrona kommun och besöker ofta asylboendet Fur.

Varken boendet, Migrationsverket eller kommunen kunde köpa någon extra mat till boendet - även om viljan fanns hos kommunen, berättar Eelin Dahlqvist, 27.

- Det blev så allvarligt att några behövde avbryta ramadan och det var en stor grej för dem som gjorde dem väldigt, väldigt ledsna.


Flera fulla kassar med dadlar

Då bestämde hon sig för att göra något.

- Jag drog i trådar och fick svar nästan omgående av en anonym donator som skänkte pengar så att vi kunde tömma butikshyllorna på dadlar, säger hon

Med flera fullproppade kassar åkte hon upp till boendet och delade ut dadlarna.

- Det går knappt att beskriva deras reaktion, de krävde inte detta det var en önskan de uttryckte. De var så himla tacksamma, jag har fått så mycket tackmedellanden och hyllningar av dem. Det har varit roligt att hjälpa till men jag är ju bara budbäraren, säger hon.

Efter att hon skrivit om händelsen på Facebook har hon fått mycket positiva kommentarer. Men nyheten ploppade också upp på andra ställen på internet - och där var inte alla lika glada i hennes initiativ.

- Det har varit en del idiotiska kommentarer. Folk undrar varför de inte kan äta vanlig mat - de som skriver sådant har nog inte så stor kännedom om ramadan och hur viktigt det kan vara för en troende muslim.


Hoppas kunna inspirera fler att göra samma sak

Hon hoppas att fler ur civilsamhället vill hjälpa till vid liknande tillfällen.

- Det handlar delvis om integration och att acceptera andras tro. Just i det här fallet har myndigheterna svårt att hjälpa till och då måste civilsamhället hjälpa till. Det är enormt vackert när civilsamhället gör det.

Nu har många hört av sig och erbjudit sin hjälp.

- Det betyder enormt mycket för liknande situationer dyker upp lite hela tiden, säger Eelin Dahlqvist.

- Det kan inte bli för många människor som hjälper till. På Fur bor man i ett litet rum med knappt några möbler. Jag hade nog gått under om jag bott där, jag tycker att det är viktigt att lyfta upp dem och respektera dem. Är det inte en större insats än att köpa dadlar så är det faktiskt inte så jobbigt att hjälpa till.


Behöver myggnät

Just nu är det ett stort behov av myggnät.

- Det är alltid saker som dyker upp, rummen blir extremt varma och kvava, egentligen är de inte byggda för den typen av verksamhet och det kan bo väldigt många i ett rum. Föräldrarna har fönstren öppna för att barnen ska kunna sova om och eftersom boendet ligger vid en sjö så blir de väldigt myggbitna. Det hade kunnat lösas enkelt med till exempel myggnät om någon hjälper till med det så har vi lösning på ytterligare ett problem, säger hon.

Källa - 2016-07-04 21:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+