Efter sex år Assange ska förhöras

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Efter sex år Assange ska förhöras Senaste nytt om flyktingkrisen

Efter sex år Assange ska förhöras - Inne i tegelhuset med vita balkonger i det fashionabla området Knightsbridge ska nästa, kanske avgörande, steg tas. Ett steg i en rättshistoria som har gått på tomgång under väldigt lång tid. På Ecuadors ambassad i London har Wikileaksgrundaren Julian Assange befunnit sig sedan junikvällen 2012, när han flydde till ambassaden för att söka asyl av rädsla för att utelämnas till USA.

Historien går dock ännu längre tillbaka. Närmare bestämt till 2010 när australiern anhölls i sin frånvaro, under ett besökt i Sverige, misstänkt för bland annat våldtäkt.

Men när förhöret nu äntligen ska ske kring den våldtäkt han misstänks för, väcks återigen frågetecken kring själva utförandet och kvalitén.

- Vi har begärt det här förhöret i sex år och åklagaren har under flera års tid vägrat att genomföra det. Nu kommer det äntligen till stånd, sade en av Assanges svenska advokater, Per E. Samuelson till TT för ett par veckor sedan när förhöret ursprungligen skulle hållas.

Samtidigt är han bekymrad över hur kvalitén på förhöret kommer att bli.

- Det är en åklagare från Ecuador som ska ställa frågor som åklagarna själva skrivit i förväg. Vi försvarare har inte beretts möjligheter att till åklagare komma med våra frågor.

TT har talat med Åklagarmyndigheten som avböjer att ställa upp på intervju inför förhöret. Överåklagare Marianne Ny påtalade dock i en intervju i Uppdrag Granskning i september att kvalitén på förhöret sjunker eftersom frågorna måste ställas på förhand och skriftligen översättas.

Per E. Samuelson menar också att Assanges hälsa påverkar.

- Han har inte varit utomhus på över fyra år. Det är en enorm press på en människa och han har blivit sjuk både fysiskt och psykiskt. Jag har träffat honom rätt mycket och det sätter en prägel på en människa att vistas under sådana förhållanden. Det kommer att försämra kvalitén i hans svar och det är långtifrån optimalt, säger Per E. Samuelson.

Efter förhöret finns två vägar som kan leda till samma resultat. Om åklagare beslutar att lägga ned åtalet, menar Assange själv i intervjun med Uppdrag Granskning att han ändå blir kvar på ambassaden.

- Brittiska regeringen kommer att gripa mig även om förundersökningen läggs ned, säger Assange.

Skulle åklagare besluta att väcka åtal finns det inget som kan tvinga Asange att utelämnas till Sverige, med andra ord, så länge han befinner sig på Ecuadors ambassad går det inte att komma vidare i ärendet.

När det blir något avslut på Assangefallet är därför högst osäkert men efter sex år är i alla fall en sak tydlig, säger Per E. Samuelsson.

- Det är kanske Sveriges mest unika rättsprocess genom tiderna. Visst har vi haft konstiga rättegångar, till exempel Quickmålet men de har varit förankrade i Sverige. Det här är en rättegång som hela världen följer.

Julian Assange föddes 3 juli i Townsville, Australien.

Som tonåring blev han känd som hacker under namnet Mendax och lyckades tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem.

I december 2006 var Assange med och grundade Wikileaks, en webbplats där stora mängder material skulle kunna publiceras.

I april 2010 publicerar Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där bland annat barn beskjuts, vilket får en enormt stor uppmärksamhet.

I juli 2010 släpper man också cirka 75 000 dokument kring USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visar hur barn dödats.

Under hösten 2010, anhålls Assange i sin frånvaro under ett besök i Sverige. Han misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

I juni 2012 beviljas Assange politisk asyl på Ecuadors ambassad i London då han befarar att han ska bli utelämnad till USA.

Då överåklagare Marianne Ny velat se att förhören ska hållas i Sverige har rättsfallet blivit utdraget.

I mars 2015 meddelade åklagaren att man går med på att förhöret hålls i London. Senare under hösten preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet som gäller misstänkt våldtäkt preskriberas först i augusti 2020.

Assange ska förhöras på måndagen. Förhöret kommer att genomföras av en åklagare från Ecuador men svenska kollegor har formulerat frågor de vill ha svar på.

Källa - 2016-11-13 10:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+