Efter Syrien nu flyttar IS till Afghanistan Allvarligt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Efter Syrien nu flyttar IS till Afghanistan Allvarligt Senaste nytt om flyktingkrisen

Efter Syrien nu flyttar IS till Afghanistan Allvarligt - Efter att terrorgruppen IS förlorat fäste i Syrien har gruppens krigare flyttat till Afghanistan.

- Det är en allvarlig utveckling som också ökar spänningen mellan sunni och shia, säger FOI:s expert Helené Lackenbauer.

Afghaner som köade för att registrera sig som väljare i landets kommande parlamentsval föll på söndagen offer för en självmordsbombare. Vid 15-tiden på söndagen uppgavs minst 48 människor ha dödats i dådet i landets huvudstad Kabul.

Terrorgruppen IS har tagit på sig bombningen.

- Det är väldigt symboliskt att slå mot de demokratiska instrumenten. Man vill göra människor så rädda att de inte vågar gå och registrera sig för att rösta, säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

IS har etablerat sig i Afghanistan den senaste tiden.

- Deras närvaro ökar antagligen beroende på att de förlorat sitt fäste i Syrien. Vissa av krigarna tar sig då till andra länder, säger Helené Lackenbauer.

Enligt henne har säkerhetssituationen i Afghanistan försämrats från år till år. Trots att USA fört krig i landet i över 16 år har talibanerna bara stärkt sin makt.

Talibanerna står fortfarande bakom de flesta terrordåden i landet.

Men nu finns alltså IS som en ny spelare i kriget. Då den USA-stödda regeringen är militärt överlägsen, riktar både talibanerna och IS sina attacker mot civilbefolkningen.

Med IS intåg ökar också spänningen mellan sunnimuslimer och shiamuslimer, enligt Helené Lackenbauer. Söndagens dåd inträffade i ett område i Kabul där det bor många shia. IS riktar sig mot shiamuslimer även i andra länder.

- Uppdelningen mellan sunni och shia har inte varit framträdande i Afghanistan tidigare.

Parlamentsval skulle ha hållits i Afghanistan redan för tre år sedan, men har gång på gång skjutits upp. Nu planeras valet i oktober.

Det är politiskt viktigt att valet äntligen blir av och dessutom ses det som en upptakt till presidentvalet nästa år.

Men nyckeln till fred i Afghanistan finns utanför landets gränser. Bland annat USA, Pakistan, Saudiarabien, Ryssland och Iran är inblandade i kriget och dessutom har Kina stora ekonomiska intressen i landet.

- Krigets dynamik har till stor del styrts av amerikansk strategi sedan 2001, säger Helené Lackenbauer.

Donald Trump har sagt att USA ska slåss tills man vunnit - men att helt besegra talibanerna och IS är enligt Lackenbauer inte troligt. Det beror mycket på att Pakistan fortsätter att stödja talibanerna, vilket egentligen är en del av Pakistans strategi i konflikten mot Indien.

- Ryssland har också ökat sitt intresse. Dels stödjer man den afghanska regeringen, men förser också talibanerna med vapen.

I Sverige ska riksdagen ta ställning till en ny chans att stanna för cirka 9 000 ensamkommande unga som fått nej på sin asylansökan. De flesta som berörs av förslaget är afghaner.

Förslaget har fått hård kritik men regeringen hoppas ändå på stöd från Centerpartiet för att genomföra det.

Efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001 började en USA-ledd koalition bomba landet för att slå ut terrorgruppen al-Qaida. I slutet av året samlades delegater för en fredskonferens i tyska Bonn, där de besegrade talibanerna inte närvarade.

Men talibanerna var inte uträknade och de trappade upp sin väpnade kamp mot de internationella trupperna i landet. Som mest var det 130 000 soldater från 49 länder på plats i den så kallade ISAF-styrkan.

I slutet av 2014 hade ISAF lämnat Afghanistan, och ersattes av en amerikanskdominerad, betydligt mindre, styrka. Talibanerna har sedan dess fortsatt att flytta fram sina positioner.

Åren av krig har gjort att närmare 2,5 miljoner afghaner är på flykt.

Källa: TT

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-22 15:26

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+