Ekerö kan göra mer för flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ekerö kan göra mer för flyktingar Senaste nytt om flyktingkrisen

Ekerö kan göra mer för flyktingar - De moderata kommunalråden har inte byggt lägenheter eller hjälpt till när det gäller bostadsbristen. Det skriver Lena Holst och Ulrika Sandin (MP) i en replik om flyktingmottagandet.

Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, skriver på SvD Debatt kritiskt mot att Ekerö kommun inte längre själv bestämmer över hur många flyktingar som ska bo i Ekerö. Han tycker att regeringen “vältrar över ansvar och kostnader på kommunerna". Han hävdar även att sänkta ersättningsnivåer i flyktingmottagandet innebär att pengarna nu inte kommer att räcka för att “säkerställa barns individuella behov".

Vi har under lång tid följt de moderata kommunalrådens politik i Ekerö och har invändningar mot den bild Adam Reuterskiöld målar upp av situationen i Ekerö.

Ekerö kommun har ett bostadsbolag: Ekerö bostäder. Bolaget har inte byggt en enda ny lägenhet de senaste 20 åren, trots att kön för en lägenhet har blivit längre för varje år. Och det är inte bestämmelserna i Plan- och bygglagen som är orsaken utan snarare att det inte funnits politisk vilja att bygga lägenheter i Ekerö. Tvärtom har bostadsbrist varit det argument som använts för att Ekerö tidigare inte kunnat göra sin del i flyktingmottagandet.

Nuvarande ersättningsnivåer har lett till att företag i “flyktingbranschen" kan ta 60000 kronor i månadshyra för en lägenhet vars egentliga hyra är 3000 kronor. Och till att dygnskostnaderna på flyktingboenden ofta är högre än på lyxhotell. Vilket i sin tur gör att vinstnivåerna bland flyktingföretagen är skyhöga, 20 procent vinst är inte ovanligt för företag som driver HVB-hem och andra boenden för flyktingar.

Det är våra skattepengar som hamnar på fel ställe, Adam. Att det nu stoppas borde du också välkomna.

gruppledare för Miljöpartiet i Ekerö

Källa - 2016-09-05 10:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+