Ekeroth är kritisk till Ryssland

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ekeroth är kritisk till Ryssland Senaste nytt om flyktingkrisen

Ekeroth är kritisk till Ryssland - Det har stormat kring Sverigesdemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth på sistone. Anledningen är två personer som Ekeroth ska ha rekryterat till SD:s partikansli: den avhoppade tjänstemannen med pseudonymen Egor Putilov och den av partiet nu avstängde Dick Abrahamsson, Ekeroths politiske sekreterare.

Egor Putilov har använt sig av fyra-fem olika alias och har av experter utpekats som en säkerhetsrisk på grund av fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling. Dick Abrahamsson har använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden.

Men Ekeroth själv har inte uttalat sig om saken - förrän nu.

I en intervju med Svenska Dagbladet förnekar Ekeroth att han låg bakom anställningen av Egor Putilov. Han säger också att han inte har sett några kopplingar mellan Vladimir Putin och Putilov. Däremot tycker han att den fastighetsaffär som Putilov varit inblandad i "låter skum".

- Men när vi anställde honom gick han genom den vanliga rekryteringsprocessen som alla gör med säkerhetskontroller och hela faderullan, säger Kent Ekeroth till SvD och tillägger att han inte har jobbat med Putilov på kansliet.

Vad gäller den avstängde Abrahamsson säger Ekeroth att han har en annan bild av Ryssland och Putin än vad Abrahamsson har.

- Men hans privata åsikter på hans privata Facebook ser inte jag som relevant i det arbete han gjorde åt mig, eftersom det varken handlar om försvarspolitik eller utrikespolitik i mitt utskott, säger Ekeroth till SvD.

Ekeroth berättar också om sina åsikter om Ryssland och Putin.

- Jag är kritisk till både Ryssland och Putin, jag litar inte på dem för fem öre. Jag har aldrig gjort det. Jag har en väldigt kritisk syn, precis som partiet har, säger Ekeroth till SvD.

Egor Putilov är inte mannens riktiga namn. Han har jobbat på Migrationsverket, som journalist och den senaste tiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Aftonbladet skrev den 3 september att Putilov fått en debattartikel publicerad i falskt namn, vilket han själv förnekar. Artikeln - undertecknad av en volontär på organisationen Refugees Welcome - var ett upprop för att ge asylsökande och papperslösa rösträtt. Den var, enligt tidningen, skickad från en mejladress som Putilov använt i andra sammanhang.

Sveriges Radio rapporterade den 23 september att mannen kunde vara en säkerhetsrisk då han gjort en affär med en rysk dömd brottsling med koppling till ryska myndigheter. Putilov köpte ett hus av ryssen för sex miljoner och sålde det vidare för det dubbla två månader senare. Putilov kommenterade på Facebook husköpet med att han kunde erbjuda en snabb affär men att han sedan inte fick banklån och därför tvingades sälja.

Migrationsverket kommer att gå genom alla ärenden som Putilov har haft hand om under sin tid på myndigheten.

Efter avslöjandena har mannen valt att säga upp sig från sitt jobb hos Sverigedemokraterna.

Dick Abrahamsson publicerade bland annat 2014 sympatier för Putin och Ryssland på Facebook. Nyhetssajten Expo Idag, som drivs av den antirasistiska stiftelsen Expo, har tidigare bland annat rapporterat att mannen haft kopplingar till det antisemitiska och konspiratoriska Partiet De Fria samt på Facebook delat propaganda från den nazistiska mediesajten Motgift och högerextrema Nya Tider. Han har också delat homofob propaganda från ett klädföretag kopplat till fascistiska gruppen Nordisk ungdom, enligt Expo Idag.

Sverigedemokraterna har stängt av Abrahamsson.

Källa - 2016-09-29 20:11

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+