En invandringshök som har Trumps öra

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En invandringshök som har Trumps öra - Under fjolårets kampanjmöten agerade Miller, nu talskrivare och politisk rådgivare till Donald Trump, ofta publikuppvärmare.

- De som är emot Donald Trump är de som har kört det här landet i botten. Allt som är fel med det här landet står Donald Trumps motståndare för, sade han till exempel till jubel i Texas i somras.

Nu är han, jämte chefsstrateg Steve Bannon, den som kanske viskar högst i presidentens öra. Miller låg bakom stora delar av Trumps dystopiska installationstal och han beskrivs som arkitekten bakom Vita husets första inresestopp för personer från sju övervägande muslimska länder, det som stoppades i domstol som grundlagsvidrigt. Själv har den intensive och ofta övertygande Miller understrukit att han enbart är en av rösterna i Vita huset.

- Det är fantastiskt att få vara med i tv som en del av Vita husets stab och förklara och förorda en politik som vi tror kommer att skapa enorma fördelar för landet, sade han nyligen till tidsskriften The Atlantic.

Amerikanska medier beskrivs Miller som någon som luftat sitt motstånd mot invandring, multikulturalism och det politiskt korrekta alltsedan tonåren - uppväxten i en demokratisk familj i det liberala södra Kalifornien till trots. Enligt Politico var tonåringen Millers läsning av "Skjutvapen, brott och frihet" av vapenlobbyorganisationen NRA:s chef Wayne LaPierre av stor betydelse för hans syn på USA. Som 16-åring skrev Miller en debattartikel i lokaltidningen Santa Monica Lookout i vilken han kritiserade sin gymnasieskola för att den informerade eleverna på både engelska och spanska. Det är att göra invandrare en otjänst att inte tvinga dem att lära sig engelska, argumenterade Miller. Han skrev också att skolan inte var tillräckligt patriotisk.

Under de fortsatta studierna på Duke University i North Carolina, fortsatte Miller att ge uttryck för djupt konservativa åsikter. Efter examen flyttade han till Washington DC där han först jobbade som den Tea Party-stödda kongressledamoten Michele Bachmanns pressekreterare och senare som kommunikationschef för Arizonarepublikanen John Shadegg. Så korsade hans vägar Jeff Sessions, då Alabamasenator och nu Donald Trumps justitieminister. De båda invandringshökarna visade sig ha mycket gemensamt och jobbade tätt ihop under åren då Miller var Sessions kommunikationschef.

Miller började jobba med Trumps presidentkampanj redan i januari i fjol och beskrivs som en av presidentens förtrogna. I tv-programmet Face the Nation, efter att Trumps första inreseförbud stoppats, kritiserade Miller landets domstolar och hyllade Trump.

- Våra motståndare, medierna och världen i stort kommer snart att se.  .  . att presidentens makt att skydda vårt land är mycket omfattande och något som inte kan ifrågasättas, sade Miller.

Även det nedbantade inresestopp som presenterades i veckan utmanas i domstol, men utfallet är ännu oklart.

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder - Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen - i 90 dygn. Inga USA-visa skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visa och andra tillstånd. Tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien slopas också.

En annan skillnad är att den nya ordern inte träder i kraft omedelbart, utan först efter drygt en vecka, den 16 mars. Innan dess kommer den att prövas i domstol.

Källa: Amerikanska medier

Källa - 2017-03-11 09:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+