En ny regering hänger löst direkt här är fällorna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En ny regering hänger löst direkt här är fällorna Senaste nytt om flyktingkrisen

En ny regering hänger löst direkt här är fällorna - Inom kort kan regeringsfrågan lösas. Men även om en ny statsminister blir vald nästa vecka kan mandatperioden bli stormig med risk för misstroendevoteringar och extraval på grund av det parlamentariska läget. Här är fyra scenarier som kan ställa till det.

På onsdag nästa vecka kan Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) väljas till statsminister om de når framgångar under de pågående förhandlingarna. Men det finns inga garantier för att Sveriges nästa regeringschef kommer att sitta kvar på posten under hela mandatperioden.

Enligt grundlagen kan regeringen eller enskilda statsråd avsättas genom misstroendeförklaringar i riksdagen. Då krävs att minst 35 ledamöter ställer sig bakom förslaget, som i nästa steg behöver stöd av minst 175 ledamöter.

Hittills har en sådan misstroendeomröstning aldrig lyckats, men på grund av det knepiga parlamentariska läget kan situationen bli verklighet den kommande mandatperioden. I så fall står talmannen på nytt inför fyra försök att presentera en ny statsministerkandidat. Om riksdagen avfärdar samtliga försök blir det automatiskt extraval.

En statsminister som fälls i en misstroendeomröstning kan inom en vecka själv utlysa extraval.

Oavsett vem som blir Sveriges nästa statsminister finns stora risker att den nya regeringen kommer att hamna på kant med riksdagen. Även om en majoritet i riksdagen inte vill avsätta regeringen i en sådan situation kan statsministern själv välja att avgå.

Det inträffade 1990 när Ingvar Carlssons (S) inte fick igenom sina förslag om bland annat lönestopp. Talmannen entledigade då statsministern på hans egen begäran och gav Carl Bildt (M) i uppdrag att sondera. Bildt ansåg sig dock inte kunna bilda en ny regering, och uppdraget gick tillbaka till Carlsson, som fick stöd att på nytt tillträda som statsminister.

- En statsminister som inte anser sig ha tillräckligt stöd i riksdagen, kan välja att på eget bevåg avgå eftersom statsministern har rätt att alltid bli entledigad av talmannen, säger Johan Welander, kammarsekreterare i riksdagen.

I en sådan situation får talmannen på nytt fyra försök på sig att presentera förslag om statsministerkandidater. Om försöken misslyckas får Sverige extraval.

I slutet av november sa C och L att de kunde tänka sig att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister. Under de följande förhandlingarna var S villiga att avskaffa värnskatten och närma sig borgerliga förslag om arbetsmarknaden, enligt Stefan Löfven.

Som bekant strandade sedan förhandlingarna, men även om en rödgrön regering hade tillträtt med stöd från C och L är det inte säkert att den hade klarat sig igenom hela mandatperioden.

En stötesten hade troligen blivit migrationsfrågan. Där vill C och L ha en återgång till en mer generös anhöriginvandring, vilket S motsätter sig.

Den tillfälliga flyktinglagen löper ut i år, vilket innebär att en rödgrön regering skulle kunna hamna i bråk med C och L redan tidigt under mandatperioden.

Skärpningarna i utlänningslagen innebär att de flesta av dem som beviljas asyl i Sverige inte får ta hit sina anhöriga och att det svenska flyktingmottagandet sätts på EU:s miniminivå.

När Ulf Kristersson den 14 november röstades ner i en statsministeromröstning var tongångarna hårda från C och L. De två allianspartierna menade att en M-KD-regering riskerade att bli beroende av aktivt stöd från SD.

Under vintern har C- och L-företrädare argumenterat för att dessa farhågor är överdrivna, och menat att partierna därför borde släppa fram M-ledaren till statsministerposten. Om denna linje blir verklighet riskerar C och L en svekdebatt.

Eftersom de rödgröna har 144 mandat mot Alliansens 143 riskerar en borgerlig regering att få sina förslag nerröstade i varje fråga där de rödgröna är överens, om inte SD ger sitt stöd till de borgerliga.

Ulf Kristersson menar att han trots det varken kommer att samarbeta eller samtala med SD. Han har i stället försökt vinna över C och L genom att säga att de när som helst kan fälla den hypotetiska M-KD-regeringen om de anser att den gjort eftergifter för SD.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-07 21:03

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+