En otursförföljd statsminister

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En otursförföljd statsminister - Säga vad man vill om Stefan Löfven - men tur har han inte haft under sina arton månader vid makten.

Från första dagen har "kriserna" avlöst varandra.

På årets första maj i Göteborg försökte statsministern nå igenom bruset - som nu handlar om Miljöpartiets konvulsioner.

Det rödgröna samhällsbygget pågår med full kraft, försäkrade Löfven från talarstolen på Götaplatsen.

"Högerns rivningsprojekt har stoppats. Vi har börjat bygga Sverige igen. "

Socialdemokraterna har blåst till mot strid mot borgarna om den svenska modellen. Den är nämligen hotad av allianspartiernas krav på lägre ingångslöner, hävdar Löfven.

"Högern går fram med en avvecklingsplan för den svenska modellen. "

I valrörelsen 2006 myntade Göran Persson ett odödligt citat. De borgerliga hade klagat på S-regeringens tur med konjunkturen.

Persson svarade: "Då är det väl bättre att välja en regering som har tur än en som ständigt har otur. "

Ingen kan påstå att Stefan Löfven haft flyt.

Första hösten utlöste SD en regeringskris så att den rödgröna koalitionen fick regera med en alliansbudget i ett helt år.

Just som regeringen fått igenom sin första "egna budget" bröt flyktingkrisen ut. I november drog Löfven i nödbromsen och ströp asylströmmen. Pengarna som han tänkt använda till jobbreformer gick till flyktingmottagande och till på köpet fick staten låna stora summor.

På vårkanten tycktes flyktingsituationen åtminstone tillfälligt vara under kontroll. Men då slog krisen i Miljöpartiet till.

Inför arbetarrörelsens dag handlade surret bara om de grönas problem med att hålla rågången mot islamister. Ska Åsa Romson och Gustav Fridolin avgå?

Det är lätt att föreställa sig Löfvens frustration.

Han hade ju hoppats att årets politiska debatt skulle gälla en klassisk höger-vänsterfråga som Socialdemokraterna pratat ihop sig med LO om: Den svenska modellen.

Budskapet att den där modellen är hotad ansågs så viktig att spinndoktorerna på partikansliet skrev ihop en särskild manual till alla talare inför första maj. Viktigaste punkt: "Utveckla den svenska modellen".

Nu tog Stefan Löfven i Göteborg och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i Malmö nya tag och försökte förklara hur samhällsbygget ska gå till.

Några nya tunga samhällsreformer utlovades inte.

Löfvens nyhet var att staten ska tillsätta 5 000 beredskapsjobb till år 2020. En blygsam ambition i kampen mot arbetslösheten.

"Det är enkla jobb till bra villkor", försäkrade Löfven.

Men den otursförföljde statsministerns löfte lär inte vända opinionskurvorna uppåt så länge kriserna fortsätter avlösa varandra.

Eller otur, förresten.

Stefan Löfven har ju faktiskt haft tur också. När flyktingkrisen slog till var statens finanser i formidabelt skick och konjunkturen på uppgång, tack vare en stark exportindustri.

Det har gett staten stora skatteintäkter.

Utan den turen hade regeringen tvingats låna ännu mer - och Löfven hade haft ännu svårare att skrapa ihop pengar till sitt samhällsbygge.

Källa - 2016-05-01 17:48

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+