En svensk tiger om Eritrea.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En svensk tiger om Eritrea. Senaste nytt om flyktingkrisen

En svensk tiger om Eritrea. - "Något är på gång i Eritrea. Regimen svarar på frågor. Det finns en ny öppenhet", sade Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit-kommittén i Studio Ett (21/6).

Dawit Isaak grundade en självständig tidning i landet. För det fängslades han. Han får inte ta emot besök. Det har inte blivit någon rättegång. Han är, enligt Amnesty, EU:s ende samvetsfånge.

Avskyn för att det fria ordet, med honom, hålls fängslat riskerar att stå i vägen för en effektiv diplomati.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson noterar i ett färskt reportage i Expressen att företrädarna för regimen har börjar tala mer öppet. De erkänner att människor flyr landet och att den långa militärtjänstgöringen är betungande för de unga.

15 år av hårda ord har inte hjälpt, skriver Schibbye. Han jämför med hur förhållandevis snabbt UD fick ut honom och fotografen Johan Persson ur fängelset i Etiopien. Sverige lät Etiopien få känna att de vann och regimen slapp förlora ansiktet, skriver han i reportaget.

I 30 år har företrädarna för Eritreas regim legat i krig. De kan vänta i ytterligare 30 år, skriver Schibbye. Han antyder att det är lönlöst att sätta hårt mot hårt och tar istället fasta på positiva tecken.

Regimen vill inte längre betraktas som "Nordkorea". Formuleringen upprepas av regimens folk. Utländska journalister släpps plötsligt in i landet. Schibbye och Persson hade ingen "överrock" när de var där. Schibbye besöker ett internetcafé där inga hemsidor är censurerade. "Internet är fritt", skriver han.

Samtidigt är inga privata tidningar tillåtna. Inga val har hållits - eller kommer att hållas. "De flesta val som hålls idag är övervärderade", säger presidentens rådgivare i reportaget.

EU, som har intresse av att det kommer färre flyktingar, nämnde inte Dawit Isaaks namn när landet i vintras fick 200 miljoner euro i bistånd. Hyckleri - ja. Men kanske öppnar det för en mer framgångsrik diplomati.

Källa - 2016-06-25 00:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+