Ensamkommande tvingas flytta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ensamkommande tvingas flytta - I Göteborg har 120 ensamkommande flyttats hem från en annan kommun, eller flyttats till annat boende inom kommunen, de senaste sex månaderna.

- Det här kommer samtidigt som många ungdomar mår väldigt dåligt på grund av risken för åldersuppskrivning. Det blir för mycket saker på samma gång, säger Helene Holmström, verksamhetschef för integration i Göteborgs stad.

Kommuner placerade under 2015 var tredje ensamkommande i en annan kommun och under 2016 drygt var fjärde, enligt siffror från Migrationsverket.

När många HVB-hem nu i stället står halvtomma kallas barnen hem. Det saknas nationell statistik över hur vanligt det är, men processer pågår på flera håll. I Linköping har nyligen 15 ensamkommande flyttats hem från en närliggande kommun.

- Det fanns en diskussion om att låta dem bo kvar, men ingen kommun vill ta emot fler än de barn de fått anvisade, säger Johanna Palmstierna vid kommunens avdelning för individ- och familjeomsorg.

Flyttbeskeden kommer för många ensamkommande i en redan orolig tid.

- I och med fler avvisningar, återtagandeavtalet, tidsbegränsade uppehållstillstånd och 18-årsdagar som börjar närma sig. Då kommer den psykiska ohälsan som ett brev på posten, säger Johanna Palmstierna.

Den situation som uppstått, där kommunerna måste växla ned lika snabbt som de växlade upp under hösten 2015, riskerar att drabba enskilda, säger Helene Holmström.

- Det är statliga beslut som påverkar våra ekonomiska förutsättningar och vi måste förhålla oss till det. Det är inte alltid det gynnar individerna och i det här fallet är det oftast så att barnen hamnar i kläm, säger hon.

Samtidigt är det extremt stora summor för kommunerna om fördelningen inte görs, framhåller hon.

2015 kom över 35 000 ensamkommande asylsökande barn och unga till Sverige. Fjolårets siffra var betydligt lägre, 2 199. I år väntas 2 400 och nästa år 2 900.

Kommunerna ansvarar för mottagandet av de ensamkommande barnen.

Migrationsverkets roll är att anvisa barnet till en kommun. Kommunen ska ordna långvarigt boende och annat stöd. Har kommunen inte möjlighet att fixa det kan den skicka iväg barnen till annan kommun där det finns plats på HVB-hem eller familjehem.

Barnet finns kvar i Migrationsverkets mottagningssystem tills att uppehållstillstånd beviljats.

Källa: Migrationsverket

Källa - 2017-02-25 11:19

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+