Eskalerat våld Uganda på gränsen till total kollaps

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Eskalerat våld Uganda på gränsen till total kollaps - Presidentens unge utmanare åtalas för landsförräderi efter att ha "förargat" Ugandas makthavare. Hans anhängare förföljs och misshandlas. "Kidnappningar och tortyr blir allt vanligare", säger en människorättsaktivist.

Den ugandiske afrobeatartisten och parlamentsledamoten Robert Kyagulanyi - med artistnamnet Bobi Wine - åtalas för att ha "upprört, förargat och förlöjligat" Ugandas president Yoweri Museveni. Wine nekar till anklagelserna, men riskerar livstids fängelse eftersom åtalspunkten är landsförräderi.

I slutet på juli deklarerade den 37-årige Bobi Wine offentligt att han ställer upp i presidentvalet 2021, och därmed utmanar Museveni.

Den 75-årige Yoweri Museveni har suttit som president i Uganda sedan 1986. Efter att konstitutionen nyligen ändrats och en åldersgräns för presidentkandidaterna tagits bort kan Museveni ställa upp även i valet 2021 - och därmed bli en av de afrikanska ledare som suttit allra längst vid makten. Detta har upprört stora delar av befolkningen där unga under 30 år är i majoritet. Bobi Wines People Power-rörelse har sedan starten 2016 vunnit allt mer i popularitet, och 2017 lyckades Wine erövra en stol i parlamentet.

People Power-rörelsens mål är att "få slut på övergrepp på mänskliga rättigheter och korruption samt att ändra lagar för att underlätta för unga ugandier". Något tydligare politiskt program finns inte i nuläget.

I takt med People Power-rörelsens framgångar har anhängare, advokater och akademiker förföljts och misshandlats - enligt den lokala människorättsorganisationen CCG - Center for Constitutional Governance.

- Utrymmet krymper för medborgarnas möjlighet att uttrycka åsikter och arbeta politiskt. Regimen agerar med fruktan och panik inför de kommande presidentvalet 2021, där Bobi Wine är den ledande oppositionskandidaten och har ett massivt stöd bland den unga befolkningen, säger Sarah Bireete, chef för CCG.

- Valet 2021 kommer med all sannolikhet att bli värre än 2016. Uganda är på gränsen till total kollaps.

- Kidnappningar, försvinnanden och tortyr blir allt vanligare och de som drabbas är unga människor som kopplas till Bobi Wine och hans People Power-rörelse. Även advokater som arbetar med medborgerliga rättigheter har kidnappats.

CCG har kartlagt 40 fall av gripanden, misshandel och tortyr de senaste sex månaderna - 80 procent av de som drabbats är ungdomar.

En av Bobi Wines närmaste medarbetare Ziggy Wine hittades nyligen med svåra skador och avled senare på sjukhus. Hans ena öga var utslitet och två fingrar bortklippta, och kroppen bar spår av krosskador. Enligt myndigheterna hade han råkat ut för en olycka med en motorcykeltaxi, men få tror på den versionen.

- Zibby Wine var en bloggare som uppmanade unga att ansluta sig till People Power-rörelsen. Han var också anställd i Fire Base Crew, Bobi Wines skivbolag. Det gjorde honom till en given måltavla för statens brutalitet, menar Sara Bireete.

- Påståendet att Ziggy Wines död orsakades av skador efter en motorcykelolycka är en ren förolämpning mot medborgarnas intelligens och ett hån mot hans familj.

Sarah Bireete säger att CCG trycker på för att den ugandiska staten inte ska abdikera från sitt grunduppdrag - nämligen att skydda medborgarna från övergrepp. Hon önskar dock att landets stora biståndsgivare skulle arbeta mer aktivt med krav på respekt för mänskliga rättigheter i Uganda.

- EU känner till den försämrade situationen i landet och det finns försök att arbeta med icke-statliga organisationer för att förhindra att det förvärras. Men EU kan göra så mycket mer.

EU stöttar olika projekt i Uganda genom den europeiska utvecklingsfonden. Förutom stöd till infrastruktur och utbyggnad av vägar ska dessa medel också gå till att utveckla en grön ekonomi och att "stärka statens demokratiska och social utveckling". Mellan 2014 och 2020 har 578 miljoner Euro avsatts i utvecklingsmedel till Uganda. Utöver de här projekten så stöttas Uganda även humanitärt av EU - från 2017 till 2019 har 134 miljoner Euro donerats för assistans till flyktingar och hälsoarbete.

Sveriges bistånd till Uganda 2018-2023 omfattar 2,4 miljarder kronor, och medlen ska dels stötta utveckling av ett hållbart miljö- och klimatarbete och dels främja, unga, kvinnor och utsatta grupper.

Enligt Reportrar utan gränser har läget för oberoende journalistik försämrats ytterligare under det senaste året. Medier som rapporterar om oppositionen riskerar nedläggning, och hot och våld mot journalister sker dagligen, skriver organisationen i sin rapport om landet. Uganda var också första landet i Afrika att införa skatt på sociala medier, vilket ytterligare underminerar medias möjligheter att arbeta, enligt Reportrar utan gränser.

Såväl Amnesty International som Human Rights Watch konstaterar i rapporter att yttrande-, mötes- och föreningsfriheten är starkt hotad i Uganda. Journalister och aktivister trakasseras, fängslas och misshandlas, är konklusioner i rapporterna.

Tf

Källa - 2019-08-11 22:30

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+