Ett flyktingbarn som lärde sig avrätta med ord

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ett flyktingbarn som lärde sig avrätta med ord - I dagens socialdemokrati hade det inte varit möjligt med en makthavare som Harry Schein. En konfrontativ, omstridd intellektuell som spelade tennis med Palme och ständigt sågs med en cigarett i mungipan. Kaj Schueler har läst en ny biografi över den fascinerande mannen och hans gärning.

Fenomenet Harry Schein är i dagens Sverige en omöjlighet. Så mycket har landet, politiken och människorna förändrats under de ungefär sjuttio år sedan han tämligen målmedvetet började bygga sin framtid. Hans vasstungade intelligens kryddad med några mått av välavvägd arrogans och utmanande ironier gör inte längre en karriär.

En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Alltid elegant, syntes han ofta med en cigarett (Kent) och ett glas whiskey (Cutty Sark), dessutom socialdemokrat. Nej, oh nej det går inte - inte längre.

Det var en annan tid och den från ungdomen övertygade socialisten, en period flirtande med kommunismen, blev snart en omtyckt icke-konformistisk, frispråkig socialdemokrat.

Socialdemokraterna satt då, på femtio- och sextiotalen, ganska ohotade vid makten med ett regeringskansli där unga intellektuella fortfarande var välkomna. De skulle fungera som bollplank, talskrivare, idésprutor och gärna visionärer. Harry Schein passade in. Han blev nära vän med Krister Wickman, Olof Palme och Ingvar Carlsson - möjligen också deras motvallskäring.

Det ensamkommande flyktingbarnet (14 år gammal vinkade han av mor och syster i Wien) såg i efterhand på flykten, inte som trauma, utan som frigörelse. Svensk ville han bli så fort han bara kunde - Österrike, judendomen, familjebanden la han genast åt sidan. Han lärde sig språket, studerade kemi, jobbade sig upp i ett vattenreningsföretag, skrev om film i BLM. Självlärd och handlingskraftig affärsman, organisatör och visionär. Han var en vass kulturpolitiskt debattör som byggde upp den svenska filmpolitiken, bland annat med skapandet av Filminstitutet. Omstridd och konfrontativ, kunde avrätta med ord. Följaktligen också hatad.

Inte konstigt att han tiotalet år efter sin död fortfarande fascinerar. För något år sedan hade filmen "Citizen Schein" premiär. Nu utkommer Per Vesterlunds grundligt genomarbetade biografi "Schein". Det är ingen lätt uppgift han har haft då Schein själv i åtskilliga böcker tecknat sitt livs alla upp- och nergångar.

Men Vesterlund har funnit en formel, han tecknar personen genom den omfattande gärningen och han är befriande öppen. Det är med andra ord en balanserad biografi där den motsägelsefulla person han dissekerar tillåts vara motsägelsefull. Han ställer sig massa frågor men ger inte entydiga svar. Vesterlund är inte dömande utan bedömande.

Visst finns i den närmare 500-sidiga volymen longörer om till exempel filmpolitiska debatter. Den främsta svagheten är dock avsnitten om barndomen, men den svagheten delar han med Schein själv. Denne sade sig inte minnas något från sin barndom (förträngning möjligen) och allt i form av brev och anteckningar som påminde om den brände han eller gav bort till systerns familj.

För det fanns både något undflyende och kluvet hos Harry Schein. Kanske var det känslan av utanförskap trots att han tillhörde och umgicks nära med såväl den politiska som kulturella eliten. De många hatbrev han fick, ofta med antisemitiskt innehåll, påminde honom både om ett förflutet och att han inte riktigt var välkommen in i värmen. Kanske hade han en övertro på det rationella argumentet när han till exempel gick till storms mot att SVT visade Åsa-Nisse-filmerna. Han tyckte helt enkelt att de var kvalitativt undermåliga. För han föraktade varken folket eller folklig kultur.

Framgångarna, motgångarna och ensamheten i hans liv finns onekligen väl beskrivna i Vesterlunds biografi. Så vad kommer eftervärlden att minnas av Harry Schein. Inte så mycket tennismatcherna med Olof Palme, det fria äktenskapet med Ingrid Thulin eller vattenreningsingenjören. Nej han kommer troligen att bli ihågkommen för Filminstitutet och Celsings brutalvackra byggnad på Gärdet och för den lysande skribent han var, kontroversiell, analytisk och visionär. Han går än i dag att läsa med stor behållning.

Men en sak lyckades Schein aldrig med, att bli Harry med svenska folket.

Källa - 2018-04-17 08:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+