Ett mord i Mellanöstern fick världen att stanna upp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ett mord i Mellanöstern fick världen att stanna upp Senaste nytt om flyktingkrisen

Ett mord i Mellanöstern fick världen att stanna upp - 2018 var ett nyhetsintensivt år i Mellanöstern. Störst rubriker fick USA:s ambassadflytt till Jerusalem, Syrienkriget och mordet på Jamal Khashoggi. Det förödande kriget i Jemen pågick mer i skymundan men bilderna av de svältande barnen förändrade den saken.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015. Tiotusentals civila har dödats, en miljon har drabbats av kolera och sjukhus, marknader och civila bussar har bombats. Trots det har omvärlden varit relativt tyst, men under hösten hände något.

Bilderna på undernärda barn och hjälporganisationernas varning om att 14 miljoner riskerade att svälta ihjäl, blev en väckarklocka. Krav på ett eldupphör växte sig allt starkare och i december blev det fredssamtal - i Sverige.

Amerikanska kongressen röstade redan 1995 för att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, men alla presidenter sedan dess har skjutit upp genomförandet. Detta för att inte störa fredsprocessen mellan israeler och palestinier, där båda parter vill se Jerusalem som sin huvudstad.

Donald Trump tog ingen sådan hänsyn. Han såg det snarare som att han löste en svår fråga genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, men sedan dess vägrar palestinierna att prata med honom.

Dagen då USA:s nya ambassad i Jerusalem invigdes sköts 52 palestinier ihjäl av israeliska soldater vid gränslandet mellan Gaza och Israel. Ytterligare 1 200 personer skottskadades, enligt Gazas hälsovårdsmyndigheter.

Palestinierna demonstrerade mot ambassadflytten och för sin - av FN fastslagna - "rätt att återvända" till de områden som de flydde från 1948 respektive 1967.

Totalt under året beräknas 168 palestinier ha skjutits ihjäl under de så kallade "gränsprotesterna" och minst 15 000 har skadats.

Striderna krig Jemens tredje största stad, Taiz, har pågått hela sedan 2015. I dag kontrolleras staden av regeringstrogna styrkor, men staden har fått alla sin infartsvägar avskurna av huthirebeller. Staden är därmed i praktiken belägrad utan möjligheter att få in mat, vatten och mediciner. Hungersnöd råder.

Som om det inte vore nog med elände så strider dessutom de regeringstrogna miliser som håller staden mot varandra, i en kamp om inflytande, där Saudiarabien och Förenade arabemiraten stödjer olika grupper.

Under våren utkämpades ett hårt slag kring Damaskus östra förorter och städer, som kontrollerades av oppositionella rebeller och islamister. Den 7 april drabbades staden Douma av en gasattack som dödade mellan 40 och 70 personer och skadade hundratals. Det blev dödstöten för motståndet. Kort därefter gav rebellerna i Douma upp och lät sig bussas till Idlib-provinsen.

Experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPWC, slog fast att klorgas använts vid attacken. Att tydde på att regimen låg bakom.

Jordanien är en oas av relativt lugn i en orolig region, men dåliga finanser tvingade i våras regeringen att vända sig till Internationella valutafonden, IMF, för att få stödlån. Som villkor krävde IMF minskade subventioner och höjda skatter.

Det ledde till stora demonstrationer och protester som efter några dagar ledde till premiärministerns avgång och inställda skattehöjningar. I stället lovade omvärlden att ställa upp med pengar till Jordanien, som tagit emot flera miljoner flyktingar från Syrien, Palestina och Irak.

Tillbakapressandet av terrorgruppen IS i Syrien och Irak har lett till ökad aktivitet i Asien. Terrordåd har utförts i bland annat Indonesien och Filippinerna, men framför allt har IS etablerat sig i Afghanistan.

De många självmordsdåden fick i juni landets högsta religiösa ledare att utfärda en fatwa mot självmordsbombningar, eftersom de strider mot islamisk lag.

Svaret kom direkt när en självmordsbombare sprängde sig själv när de religiösa ledarna skulle åka hem. Minst sju dödades.

I krigets Jemen är tortyr vanligt. Enligt Amnesty International begås övergrepp och rena krigsbrott av alla parter runt om landet.

Nyhetsbyrån AP har under året avslöjat vittnesmål om att jemeniter utsätts för tortyr och sexuella övergrepp i fängelser som drivs av Förenade Arabemiraten i Jemen. Under hösten avslöjade AP även huthierna utsätter sina fångar för tortyr med flera skräckinjagande vittnesberättelser från offer och sjukhuspersonal som sett skadorna.

En av huthiernas ledare, Mohammed Ali al-Houthi, fördömde tortyren.

Kriget i Jemen har undergrävt landets ekonomi. Inflationen har stigit i höjden samtidigt som landets valuta har kollapsat.

Fler än två tredjedelar av landets befolkningen på 27 miljoner är beroende av bistånd och så många som 85 000 barn ha dött av svält och sjukdomar. 14 miljoner människor riskerar också att svälta ihjäl om de krigförande parterna inte ändrar kurs i Jemen.

Allt detta bidrog till att få de krigförande huvudparterna - huthierna och den internationellt erkända regeringen - till fredssamtal på Johannesbergs slott, i Roslagen i december.

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul upprörde en hel värld. Turkiet hävdade tidigt att Khashoggi blivit mördad, men från saudiskt håll kom den ena bortförklaringen efter den andra, innan man medgav att så var fallet.

Enligt CIA är det sannolikt kronprins Mohammed bin Salman som ligger bakom mordet. För Donald Trump spelar det ingen roll, men hans egna partikamrater i Senaten har röstat för att stoppa all vapenhandel med Saudiarabien efter mordet.

Mordet på Khashoggi medförde också att USA satte mer press på Saudiarabien att komma överens om en vapenvila i Jemen. Saudierna leder den koalition som för krig mot de jemenitiska huthirebellerna, för att återinsätta den internationellt erkända regeringen vid makten. Det ledde sannolikt fram till att det för första gången på två år hölls fredssamtal mellan huthierna och regeringsföreträdare - på ett slott i Roslagen.

Samtalen blev oväntat framgångsrika. Återstår att se om det om man kommit överens om kan förverkligas också.

Strax före jul meddelade Donald Trump att alla amerikanska trupper ska dras hem från Syrien. Terrorgruppen IS är besegrad och det finns inte längre någon anledning att stanna, skrev han på Twitter.

Beskedet tog omvärlden och den amerikanska militären med överraskning. IS är långt ifrån besegrade, enligt samstämmiga analytiker. USA:s försvarsminister lämnade in sin avgångsansökan i protest. De syriska kurderna, som varit allierade med USA och som utfört grovarbetet med att besegra IS i Syrien, ser ut att lämnas åt sitt öde.

Räkna med att även 2019 blir ett dramatiskt år.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-29 13:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+