EU fjäskar för Erdogan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU fjäskar för Erdogan - Ett sätt att värdera EU:s beslut att låta turkar resa in utan visum är att ställa frågan:

Hade Turkiet fått visumfrihet nu om det inte vore för att EU desperat vill få stopp på flyktingströmmen?

Svaret på den frågan är utan tvekan nej.

EU hade inte ens funderat på att ge Turkiet visumfrihet av det enkla skälet att landet inte uppfyller ett antal av de krav EU har.

Men eftersom EU är helt beroende av Turkiet får att få stopp på flyktingströmmen ser man mellan fingrarna. EU fjäskar för president Tayyip Erdogan därför att han annars hotat att sluta följa avtalet om flyktingmottagande. Ett avtal där EU betalar 60 miljarder kronor för att leasa ut flyktingmottagandet till Turkiet

I samma ögonblick han gör allvar av sitt hot kan Europa räkna med att de farliga båtresorna över havet från Turkiet till Grekland återupptas och tiotusentals nya flyktingar anländer.

Ett antal länder som önskar bli medlemmar i EU vill ha visumfrihet. Det normala är att man först måste uppfylla EU:s krav och först därefter belönas med visumfritt resande. I Turkiets fall gör EU ett avsteg från den principen. Turkiet får ett antal månader på sig att uppfylla kraven.

Mössan i handen

Bland kraven som återstår finns biometriska pass (för att undvika förfalskningar), oberoende domstolar och pressfrihet. De senare områden där Turkiet de senaste åren varit på väg åt helt fel håll med EU-ögon sett.

Ett antal journalister sitter fängslade i Turkiet för att ha förolämpat Erdogan. Presidenten rör sig i en alltmer auktoritär och anti-demokratisk riktning.

Med kravet på visumfrihet för turkiska medborgare har president Erdogan vänt på de traditionella rollerna. Hittills är det Turkiet som stått med mössan i handen och knackat på EU:s dörr. Nu är det plötsligt EU som tvingas stå med mössan och be Turkiet om hjälp.

I praktiken håller Erdogan EU som gisslan. Han tvingar unionen till ett svårt val. Ge Turkiet visumfrihet utan att alla krav är uppfyllda eller riskera en ny stor flyktingvåg som hotar att destabilisera EU.

Lustigt nog innehåller uppgörelsen med Turkiet också en risk att strömmen av människor in i EU ökar. Vissa fruktar att visumfrihet kommer att innebära en våg av turkar som reser till Europa med syfte att stanna där. Frankrike och Tyskland kräver att det ska införas en nödbroms som kan aktiveras om alltför många turkar stannar längre än de 90 dagar som gäller för visumfria resor.

Bötfälls

Man är rädd för en liknande situation som när Serbien fick visumfrihet och ett stort antal serbiska romer reste till Europa för att söka asyl.

I ett försök att desarmera flyktingfrågan mellan EU-länderna vill EU-ledningen ha en förutbestämd fördelning av de flyktingar som kommer. De som vägrar ta emot sin kvot ska bötfällas, föreslår EU-kommissionen.

Det blir dyrt ( 2,3 miljoner kronor per flykting) men det kommer att gå att köpa sig fri från tvånget att ta emot flyktingar.

Ett förslag som garanterat kommer att stöta på motstånd från de länder i framförallt de forna Östeuropa som inte vill ta emot några flyktingar alls. De vill varken betala böter eller ta emot flyktingar.

Oavsett hur det går med avtalet med Turkiet kommer flyktingsfrågan att hänga kvar över EU som ett stort, svart orosmoln.

Källa - 2016-05-04 16:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+