EU garderar sig och skärper visumregler

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU garderar sig och skärper visumregler Senaste nytt om flyktingkrisen

EU garderar sig och skärper visumregler - EU har lovat Turkiet, Kosovo, Ukraina och Georgien att deras medborgare så snart som möjligt ska kunna resa in i EU utan visum. Men flera EU-länder vill ha en "nödbroms" som gör att man snabbt kan återinföra visumkravet igen.

BRYSSEL. Frankrike och Tyskland fick på ett möte i Bryssel före helgen med sig länderna i Schengensamarbetet om öppna gränser, alltså alla EU-länder utom Storbritannien och Irland men också Schweiz och Norge, på ett förslag om en "nödbroms" för länder som fått visumfrihet till EU.

Varje gång ett EU-land slår larm till EU-kommissionen i Bryssel om att ett stort antal personer från ett visst land söker asyl eller olovligen stannar kvar efter turistfristen på 90 dagar, så ska man kunna dra i bromsen och återinföra visumkrav för det landet.

En annan anledning till att dra i nödbromsen kan vara att invånare från ett visst land skulle visa sig utgöra en säkerhetsrisk i EU, kopplat till exempelvis grov kriminalitet eller terrorbrott.

EU-kommissionen rekommenderade nyligen att man lyfter visumkraven för Turkiet, Kosovo, Ukraina och Georgien så fort länderna uppfyller alla praktiska och politiska kriterier.

Kriterierna gäller allt från hur deras pass ska vara utformade till att länderna respekterar mänskliga rättigheter. Turkiet anses ha fem kriterier kvar att uppfylla - Kosovo har redan bockat av alla, till exempel.

Om visumkraven för de fyra länderna tas bort, så kan snart sammanlagt 130 miljoner människor från dessa länder resa in och ut ur EU med bara ett giltigt pass.

Det har skapat farhågor om att exempelvis fattiga kosovaner ska använda sin nyvunna frihet, inte till att semestra utan till att söka asyl. Bland de över en miljon migranter som tog sig till EU via Balkan under 2015 var omkring en tiondel kosovaner som inte sökt sig bort från krig men från utbredd fattigdom och korruption i hemlandet.

- Flera Balkanländer fick visumfrihet 2010 och 2011, och det skapade en stor asylkris åren efter, med tusentals asylsökande, sade den belgiska migrationsministern Theo Francken på mötet i Bryssel på fredagen.

Men det lilla Kosovo är inte orsaken till att flera EU-länder vill skärpa regelverket kring visumfrihet:

- En och en halv miljon kosovaner är ingenting mot 125 miljoner människor från Turkiet och Ukraina… sade en EU-diplomat, som ville vara anonym, till SvD utan att precisera eller avsluta meningen.

Flera EU-länder med stora turkiska minoriteter, som Frankrike, Nederländerna och Tyskland, oroar sig för att turkar väljer att stanna kvar illegalt i EU, och att de kommer att söka sig till just deras länder. I dag kan den som har fått inträde till ett Schengen-land fritt resa vidare till de andra Schengenländerna.

EU har idag avtal om visumfria resor med omkring 60 länder i världen, exempelvis USA, de flesta Sydamerikanska länder, Japan, Australien och alla Balkanländer utom Kosovo, som köat länge.

Källa - 2016-05-21 17:21

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+