EU ledare vill stärka gränsbevakning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU ledare vill stärka gränsbevakning - EU-ledarna ska under hela dagen diskutera hur EU:s medborgare ska få tillbaka tron på EU-projektet. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk siktar på att få fram en "färdplan" för de fortsatta diskussionerna som ska avslutas vid ett toppmöte i mars i Rom, då EU:s Romfördrag firar 60 år.

I ett uttalande kvällen före Bratislavamötet uppmanade Tusk EU-ledarna göra en "brutalt ärlig" bedömning av situationen i EU.

"Vad vi behöver i dag är ett optimistiskt scenario för framtiden", skriver han i uttalandet.

I ett brev som skickades till EU-ledarna några dagar innan dagens möte skriver Tusk att människor i Europa vill veta om de politiska eliterna är kapabla att återupprätta kontroll över händelser och processer som överväldigar, förvirrar och ibland skrämmer dem.

Tusk pekar särskilt ut migrationskrisen. Han skriver att förra årets kaos vid gränserna, och dagliga bilder av hundratusentals människor som rör sig över vår kontinent utan kontroll skapade en känsla av hot hos många européer.

"Alltför ofta hörde de politiskt korrekta uttalanden att Europa inte får bli en fästning, att det måste förbli öppet", skriver Tusk . Han betonar att Bratislava måste bli en vändpunkt när det gäller att skydda unionens yttre gränser.

I riksdagens EU-nämnd i torsdags var Vänsterpartiledaren oroad över signalerna och krävde att statsminister Stefan Löfven (S) värnar asylrätten.

Ledarna för Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien uttalade samma dag att deras viktigaste mål är att få EU att hjälpa Bulgarien med att stärka gränsbevakningen mot Turkiet.

Löfven håller med om att EU "måste ha koll på den yttre gränsen".

- Ska det inre fungera, så måste den yttre gränsen fungera, absolut. Det är ingen tvekan om det, säger Löfven.

Ungern och andra EU-länder i öst är även mycket missnöjda med EU-kommissionens förslag om att tvinga alla medlemsstater att ta emot en viss andel asylsökande. Till och med EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker vacklar nu i den frågan och anser att solidaritet inte kan tvingas fram.

Men Löfven (S) står fast vid det förslaget.

- Alla medlemsstater ska ta del av ansvaret för att ta emot asylsökande, sade han i EU-nämnden.

I sitt brev till EU-ledarna skriver Tusk också att lika viktigt som stärkt gränsbevakning är kampen mot terrorism. Han efterlyser mer samarbete mellan ländernas polis, mer utbyte av information och åtgärder för att få bort innehåll på internet som sprider hat och manar till terrorism. Tusk vill också att alla som passerar EU:s yttre gräns ska kontrolleras i EU:s databaser.

Inför Bratislavamötet har Donald Tusk träffat de flesta av EU:s ledare. Det har också hållits en rad olika möten mellan olika länder. Skärpt gränsbevakning för att få ned antalet "irreguljära migranter" och ökat samarbete mot terrorism väntas EU-ledarna kunna enas om. Några konkreta beslut ska dock inte tas.

Tusk pekar också i sitt brev på att EU måste öka skyddet för medborgarnas sociala och ekonomiska intressen när globaliseringen utsätter dem för allt hårdare konkurrens.

När statsminister Löfven redogjorde för regeringens prioriteringar i riksdagens EU-nämnd valde han att lyfta fram frågor som att skapa fler jobb, drägliga arbetsvillkor och social trygghet i Europa.

Källa - 2016-09-16 05:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+