EU vill bygga en superarmé

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU vill bygga en superarmé - Tyskland och Frankrike har skissat fram en plan för ett starkare EU-försvar.

Bland annat föreslår länderna ett militärhögkvarter och fler gemensamma militärinsatser.

- Det är dags att röra sig mot en europeisk försvarsunion, säger den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen.

Nästa måndag möts EU:s försvarsministrar för ett informellt möte lett av europeiska försvarsbyrån (EDA) i slovakiska huvudstaden Bratislava.

Det som ser ut att hamna högst upp på agendan är ett förslag som Frankrike och Tyskland i söndags lämnade in till Europeiska utrikestjänsten om att stärka EU-försvaret med ett nytt militärhögkvarter, en slags armé och snabbare tillsättning av utlandsuppdrag.

"I samband med en försvagad säkerhetspolitisk miljö är det hög tid att stärka vår solidaritet och europeiska försvarskapacitet för att mer effektivt skydda medborgarna och Europas gränser", skriver den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen och franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian.

Storbritannien sågade idén sist

Enligt sajten EU Observer, som refererar till tyska och franska tidningar som har sett skrivelsen, läggs förslaget fram nu eftersom Storbritannien, som varit en kritisk röst mot tidigare idéer om en EU-armé, röstat för att lämna EU-samarbetet.

Senaste gången som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föreslog en EU-armé var det just brittiska regeringen som snabbt sågade idén.

Sexsidig plan

Försvarsministrarna föreslår nu i den sexsidiga planen att EU-stater i allt högre grad ska agera genom militärinsatser som den tidigare omstridda havsinsatsen på Medelhavet förra året mot flyktingsmugglare genom bland annat ett gemensamt militärhögkvarter där EU-medlemmarna roterar ordförandeskapet.

Vid den tidigare antismuggeloperationen agerade EU i några faser utan FN-mandat, vilket var omstritt.

- Att agera utan att ha stöd från FN blir en märklig situation. Det som är viktigt från svensk sida är att allt som sker måste ske enligt folkrättsliga principer, sa försvarsminister Peter Hultqvist då.

"Vad USA förväntar sig"

Men den nya planen föreslår också ett ännu djupare samarbete med ett strategicenter med informationsutbyte, en enskild budget för militärforskning, inrättande av en militärakademi och europeiska kurser vid nationella försvarsskolor.

- Det är dags att röra sig mot en europeisk försvarsunion, helt enkelt ett Schengen-försvar. Det är vad USA förväntar sig av oss, sa den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen enligt Reuters vid ett möte i Litauens huvudstad Vilnius i förra veckan, och jämförde den föreslagna försvarsunionen med passfriheten som råder mellan Schengenländerna.

- När vi har hot som omringar oss vet vi att inget land ensamt kan hantera dem. Men tillsammans är vi européer starka om vi förstärker vår kapacitet, fortsatte hon.

Enligt vad franska källor uppger för EU Observer hoppas man att en försvarsunion kan bli verklighet redan nästa år, eller 2018.

Avvaktar med kommentar

Socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo säger att Hultqvist avvaktar med kommentarer kring det nya försvarsförslaget:

- När väl agendan för det informella försvarsministermötet blivit offentlig så vet vi om dessa frågor är med. Då kommer vi att kunna kommentera, säger hon.

Hultqvist skrev tillsammans med utrikesminister Margot Wallström i förra veckan på DN Debatt att den svenska säkerhetspolitiken inte ska genomgå några "tvära kast" och att den militära alliansfriheten ska råda.

Talar imorgon

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har inte heller kommenterat förslaget.

Däremot väntas EU-kommissionens ordförande Juncker att mana till ett djupare militärsamarbete inom EU när han talar i Strasbourg imorgon, skriver EU Observer.

Går hem i öst

Flera medier konstaterar att idén om en starkare union lär gå hem bland öststater inom EU som vill sända signaler om europeisk enighet gentemot Ryssland, men kan bli en tuffare fråga för så kallade neutrala EU-stater eller de som samarbetar med försvarsalliansen Nato.

Grannlandet Finlands president Sauli Ninistöö uttryckte redan förra året stöd för en gemensam europeisk armé.

Källa - 2016-09-13 19:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+