EU vill slå hänsynslöst mot smugglare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU vill slå hänsynslöst mot smugglare Senaste nytt om flyktingkrisen

EU vill slå hänsynslöst mot smugglare - - Vi behöver solidaritet och samarbete med resten av världen. Jag kommer att mana alla andra ledare att vara hänsynslösa mot smugglarna, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på sin presskonferens inför G20-toppmötet i Hamburg.

- Människosmugglingen är en organiserad verksamhet, som i fjol omsatte 1,6 miljarder dollar bara i Libyen, säger Tusk som vill se ekonomiska sanktioner och visumförbud mot smugglingen.

EU berömmer sig för hur stats- och regeringschefernas uppgörelse med Turkiet i fjol lyckats stoppa det stora inflödet till Grekland - främst bestående av flyktingar från krigen i Syrien, Irak och Afghanistan. Men att på samma sätt stoppa inflödet till Italien - främst bestående av västafrikanska migranter - är betydligt svårare.

Ända sedan inbördeskriget som störtade diktatorn Muammar Gaddafi 2011 har Libyen varit splittrat och svårkontrollerat. EU lägger nu allt större fokus på att försöka göra någonting redan innan migranter och flyktingar tar sig in i landet, på väg mot Medelhavet.

- Man måste möta det här "uppströms", i Afrika, med insatser via (flyktingorganisationerna) IOM och UNHCR längs med resrutterna. Där måste man göra mer, för när de väl är i Libyen så är de på en plats där människosmugglarna kan göra i princip vad som helst med folk, konstaterar migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) från ett pågående ministermöte i Tallinn med övriga EU-länder.

För Italien har situationen blivit akut med 85 000 ankomna hittills i år. Landets inrikesminister Marco Minniti talade länge om läget med sina kollegor i torsdags.

- Italien tryckte på vikten av insatser längs med Libyens södra gräns, mot Niger. Där finns ju en EU-mission redan men de vill ha ytterligare insatser där, berättar Morgan Johansson.

Donald Tusk varslar samtidigt om att flyktingkatastroferna på Medelhavet inte är de enda.

- Hittills i år har mer än 2 000 personer dött till havs - men antalet som dör i öknen är till och med ännu högre, säger Tusk i Hamburg.

Källa - 2017-07-07 10:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+