Europas blodiga historia i koncentrat

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Europas blodiga historia i koncentrat Senaste nytt om flyktingkrisen

Europas blodiga historia i koncentrat - Vad hände med onkel Bruno, tysk stridsflygare förmodad nedskjuten över Sovjetunionen? Astrid Seebergers berättelse färdas genom 1900-talets historia. En nödvändig bok, skriver Erik Löfvendahl.

2010 debuterade njurläkaren Astrid Seeberger med tänkeboken "Den skamlösa nyfikenheten" där hon reflekterade över den moderna sjukvårdsapparatens oförmåga att ge patienterna den tid de behöver. Vikten av att lyssna intresserat hade hennes morfar förmedlat till henne.

En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

I följande bok, romanen "Nästa år i Berlin" (2015), skriver författaren om sin mor, "kvinnan med flyktingansiktet". Romanen beskriver moderns traumatiska upplevelser under kriget.

Astrid Seeberger, uppvuxen i södra Tyskland, flyttade till Sverige som 17-åring. I den nya romanen "Goodbye, Bukarest" skriver hon att hon ville bort från ett "land som hade förbrutit sig på ett så fruktansvärt sätt". Romanen utgör ett sökande efter morbrodern Bruno, som omnämndes som sannolikt död i den förra boken. Han var stridspilot i Waffen SS och försvann under en flygräd över Sovjetunionen.

Under den nya romanens upptakt, den är delvis utformad som en dagbok, möter läsaren författarens längtan efter klarhet vad gäller denne Bruno.

Modern hävdade med bestämdhet att han var död. "Det sa Mor gång på gång när jag var barn: att Stalingrad hade blivit Brunos grav. " Men det visade sig att modern trots allt kände till att Bruno levde, att han befann sig i Rumänien; hon hade förgäves sökt kontakt med brodern i många år. Han hade tagit avstånd från familjen.

När författaren går igenom moderns kvarlåtenskap finner hon först inga hållbara ledtrådar. Men medan Seeberger packar ner moderns saker i kartonger ögnar hon igenom hennes telefonbok ytterligare en gång. Vem är den där Hannes Grünhoff i Berlin egentligen?

Nästan utan att vi märker det kommer plötsligt berättelsens tågsätt i rörelse med en krängning, efter den förhållandevis lugna inledningen. Innan vi vet ordet av befinner vi oss våren 2015 i Wannsee i sydvästra Berlin, och får möta en person som inte bara minns Bruno, utan också kan berätta om sitt eget liv i ljuset av kampen mellan två politiska, totalitära system.

På sätt och vis är Hannes Grünhoffs öde något av 1900-talets blodiga historia i koncentrat. Hans riktiga namn var Dimitrij Fjodorov och han växte upp i Sovjet med rättroget kommunistiska föräldrar. Moderns tyska ursprung förtegs, men när modern och han var ensamma talade de tyska. "Ett språk för att drömma sig bort, och ett för verkligheten", berättar Grünhoff för författaren.

1941, när Dimitrij är nio år, bryter Hitler icke-angreppspakten med Sovjetunionen. Från den dagen kommer det att bli mycket svårt för människor med tyskt ursprung. Så småningom fastnar Dimitrijs mor i säkerhetspolisens nät, misstänkt för att ha ägnat sig åt antisovjetisk agitation. Fadern, som kämpat för "den goda saken" har stupat. Dimitrij hamnar så småningom i en fångkoloni för barn i Sibirien; modern ser han aldrig mer.

Fler ingående detaljer ur denna rika berättelse ska inte avslöjas, förutom att sökandet efter Bruno egentligen är över när vi möter Hannes Grünhoff. Med hjälp av honom kan Astrid Seeberger repa upp väven. Vi får veta hur Rumänien kommer in i bilden, hur den ledare som uppenbarar sig under 60-talet - Nicolae Ceausescu - och som västvärlden först har förhoppningar om, ska påverka huvudpersonernas liv.

Det är en på många sätt märklig roman där allt beskrivs med Astrid Seebergers klara, distinkta, nyanserade röst. Hon har lånat några människors levnadsberättelser, tillägnat sig dem och man märker knappt övergången från en berättare till en annan. Det är den stora berättelsens hjul som rullar och vi färdas genom 1900-talets historia. För den som vill lära sig mer om vår närliggande dåtid är "Goodbye Bukarest" en nödvändig bok.

Källa - 2017-09-16 17:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+