Europas nya murar hotar ekosystem och vilda djur

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Europas nya murar hotar ekosystem och vilda djur Senaste nytt om flyktingkrisen

Europas nya murar hotar ekosystem och vilda djur - Tusentals mil stängsel har satts upp längs Europas och Centralasiens gränser de senaste åren. Nu hävdar en ny studie att staketen innebär ett hot mot ekosystem och vilda djur.

De senaste årens flyktingkris har lett till att länder i Europa och Centralasien satt upp fler stängsel vid sina gränser - sedan millennieskiftet omkring 3000 mil.

Enligt en ny studie, publicerad i Plos Biology, fastnar djur i stängslen och dör. Stängslen kan också hindra djurens förflyttningar och möjligheter att hitta föda under olika årstider. På längre sikt kan konsekvenserna bli allvarligare.

- De förhindrar utbytet av djur mellan olika grupper, vilket minskar den genetiska livskraften. Det kommer också att bli svårare för djuren att anpassa sig till klimatförändringar, säger John Linnell, forskare vid Norska institutet för naturforskning, till tidningen El País.

Under 1980- och 90-talen ökade förståelsen för att många djurarter behövde hanteras på internationell basis, men enligt rapportförfattarna har det tankesättet försvunnit i takt med att fokus hamnat på stärkta gränser; något som enligt dem startade efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001.

Ett exempel är Sloveniens nya stängsel längs gränsen mot Kroatien som skär rakt igenom ett av de områdena med störst biologisk mångfald i Europa. Enligt rapporten fastnar björnar, lodjur och vargar i stängslen när de försöker ansluta sig till resten av sin grupp.

En del djur gynnas också av stängsel. Det på gränsen mellan Kina och Mongoliet har hindrat asiatiska vildåsnor från att ta sig till platser med mycket illegal jakt och bästa sättet att skydda lejon kan vara just inhägnader. Rapporten uppmanar dock regeringar och myndigheter att på olika sätt ta hänsyn till de vilda djuren.

Källa - 2016-07-01 14:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+