EUs topptrio Unionen är inte slut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EUs topptrio Unionen är inte slut Senaste nytt om flyktingkrisen

EUs topptrio Unionen är inte slut - EU är inte slut. Det sade Italiens premiärminister Matteo Renzi vid möte med Tysklands och Frankrikes ledare på ön Ventotene utanför den italienska kusten.

De tre ledarna Renzi, François Hollande och Angela Merkel höll en gemensam presskonferens på måndagen i samband med ett möte om EU:s framtid.

- Många trodde att EU var slut efter brexit, men så är det inte. Nu ska vi skriva en bättre sida i Europas historia, sade Renzi.

Även Hollande ville så positiva frön.

- Vi måste undanröja alla tvivel om EU:s framtid, sade han utan att gå närmare in på konkreta förslag.

Den tyska förbundskanslern Merkel sade att hon fortfarande tror på de ideal som EU står för. De tre var också eniga om att EU:s länder måste samarbeta mer i säkerhets- och underrättelsefrågor, när de framträdde ombord på hangarfartyget Giuseppe Garibaldi utanför ön inför en gemensam arbetsmiddag på skeppet.

Timmar inför mötet hade Renzi sagt att han vill se färre byråkratiska regler och fler satsningar på bland annat försvar och utbildning.

- Vi behöver investera i en gemensam försvarspolitik, i digital innovation, i skolor och kultur.

Samtalen berör även Europas ekonomiska utsikter, terroristattacker, flykting- och migrantsituationen, Syrienkonflikten och relationerna med Ryssland och Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Vi vet att det finns konflikter som inte är lösta. Jag tänker på det som händer i Syrien och krisen i Aleppo, denna humanitära katastrof som en dag kommer att bringa skam över det internationella samfundet om vi inte gör något, sade Hollande på presskonferensen.

Men framför allt väntas trion fokusera på frågan om hur den växande skepsisen mot EU kan motverkas.

Mötet äger rum tre veckor före det informella EU-mötet mellan 27 stater - samtliga medlemsländer utom Storbritannien - i Slovakiens huvudstad Bratislava. Det är andra gången som Renzi, Hollande och Merkel möts efter lämna-sidans seger i den brittiska EU-omröstningen den 23 juni.

Källa - 2016-08-22 08:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+