Expert Demokrati inte lika uppskattat av unga längre

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert Demokrati inte lika uppskattat av unga längre - Partier måste lära sig av högerpopulismen, erkänna väljarnas rädslor och erbjuda lösningar. Samtidigt borde ungdomar undervisas i ett upptäcka falska nyheter, säger demokratiexperten Thomas Carothers.

Thomas Carothers är bekymrad över den demokratiska utvecklingen i Europa.

Till vardags jobbar han vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace i Washington D. C. SvD träffar honom i samband med Sidas Utvecklingsforum i Stockholm, där han talar om demokratins utmaningar.

- Vi har en växande ilska mot den politiska eliten. Det här beror delvis på den ekonomiska krisen. Samtidigt känner en del att den nationella identiteten försvagas i och med flyktingströmmarna, säger Carothers.

Det här är något som högerpopulistiska partier har dragit nytta av. De lyckas nå folket och speciellt unga väljare, såsom i Österrike, säger Carothers. Det här borde andra partier ta efter.

- Övriga partier borde ta itu med de rädslor som har gett bränsle åt de högerpopulistiska partierna, men erbjuda riktiga alternativ. Man ska erkänna problemen och rädslorna och sedan erbjuda lösningar.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

En sak Europas politiker kan göra är att lyfta fram positiva exempel på hur länder kan anpassa sig till förändringar och inte skapa rädslor som globalisationen kan medföra, menar Thomas Carothers.

- Ledare runt om i västvärlden måste hjälpa invånarna att anpassa sig till den nya situationen och motarbeta rädslor, säger Carothers.

Utmaningarna är många. I dag bär vi på oändliga mängder information i vår ficka. Men det kan också skapa problem, säger Thomas Carothers.

- Teknologin är ett mäktigt instrument för medborgerlig verksamhet. Men det är också mer oklart vem som ligger bakom informationen och vilka motiven är, säger Carothers.

Därför borde unga som gamla lära sig skilja mellan falska och sanna nyheter. Teknologiföretagen borde också ta ett större ansvar, säger han.

- Vi måste bli bättre på att undervisa unga människor i hur de ska förstå den information som de hittar på nätet. Vi kan också kräva att teknologiföretagen tar en större roll. De har haft en för stor "låt gå"- attityd gällande hur deras plattformar används, säger Thomas Carothers.

Färska undersökningar visar också att unga människor inte längre uppskattar demokrati i en lika stor utsträckning som förut, säger Carothers.

Attitydförändringen är inte drastisk, men oroväckande, säger han.

- Vi håller på att återvända till en värdediskussion om demokrati. Men jag tror ändå inte att vi har nått en kritisk punkt. Det här är ett symptom på rädslor och en känsla av utanförskap, men de här frågorna går att lösa. Europa och USA har överlevt politiskt tuffa tider förut och vi kommer att klara oss också ur det här, tror Thomas Carothers.

Enligt Carothers är det ändå dags att ta itu med de här frågorna direkt.

- Vi ska ta det här på stort allvar och inte tro att det här löser sig av sig självt. Folk måste stå upp för sina värderingar. Tiden för att ta itu med de här frågorna, den är nu.

Källa - 2017-10-18 12:03

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+