Expert Mindre svängning med nya rör

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert Mindre svängning med nya rör Senaste nytt om flyktingkrisen

Expert Mindre svängning med nya rör - Allt fler röster höjs inom Miljöpartiet för att byta ut språkrören inför den stundande kongressen.
Men oavsett vilka som får förtroende att leda partiet ur krisen, kommer de att vara pressade att visa en mer kompromisslös inställning i regeringen, säger statsvetaren Tommy Möller.

Miljöpartister och politiska bedömare tillbringar helgen i spänd förväntan på beskeden från Miljöpartiets valberedning om nomineringarna till språkrörsposterna i partiet. Sedan Gustav Fridolin och Åsa Romson ställde sina platser till förfogande är situationen oviss och under fredagen kom uppgifter om att flera distrikt inte har förtroende för de nuvarande språkrören och vill nominera nya namn.

En deadline för nomineringar är satt till söndagen.

Biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund har lyfts fram som möjliga efterträdare av de miljöpartister som vill se ett språkrörsbyte. Åtminstone Per Bolund förknippas med partiets högerflygel, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Trots det tror han inte på någon politisk omsvängning vid ett ledarbyte.

- Jag tror att personfrågan är ganska ointressant i det här läget, eftersom jag misstänker att kongressen kommer att sätta ner foten när det gäller villkoren för MP:s regeringsmedverkan. Då spelar det kanske mindre roll vem som företräder partiet, säger Möller till TT.

- Man har svalt en hel del under de här 18 månaderna i regeringsställning. Det kommer nog ställas ganska konkreta krav på att vara tuffare när det gäller partiets profilområden.

Framför allt är det i miljö- och flyktingpolitiken som kongressen kommer markera, tror Möller. En ökad press på språkrören att leverera MP-politik kan ge dem en starkare förhandlingsposition gentemot regeringspartnern Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.

- Har man ett sådant mandat från partiet så kan man gå ut hårdare i förhandlingarna med Löfven. Å andra sidan, om det övergripande målet är att sitta kvar i regeringen, finns det så klart tydliga gränser för hur långt man kan gå, säger Tommy Möller.

Källa - 2016-04-30 09:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+