Expert om flyktingboende Det är ren förvaring

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert om flyktingboende Det är ren förvaring - Missnöjet jäser på flyktingboendet i Solna. De boende känner sig isolerade och ifrågasätter kommunens plan för deras integration. Integrationsexperten Dan Gaversjö håller med.
- Det vi ser nu är ren förvaring, säger han.

Många kommuner löser mottagande av nyanlända med tillfälliga modulbostäder.

Det handlar om enkla bostäder, ofta med tillfälliga bygglov, där personer som fått uppehållstillstånd i Sverige får bo en viss tid.

Solna kommun har hittills placerat cirka 160 nyanlända i den typen av boende. Det är framförallt ensamstående män som fått placering i Solna som nu bor i de nybyggda modulerna. Men det finns även par och en del familjer.

Missnöjet är påtagligt. Flera personer SvD Näringsliv talat med säger att de helst skulle vilja återvända till de flyktingförläggningar de kommit ifrån.

- Vi trodde att vi skulle få det bättre när vi fick uppehållstillstånd men det har blivit sämre, säger Jamila Alomer. Hon är 57 år och delar ett rum på 19 kvadratmeter med sin dotter.

Rummet är möblerat med två sängar, ett bord och två plaststolar. Det finns en kokvrå och en liten kyl med frysbox. Jamila Alomer saknar garderober. Deras kläder är packade i stora plastkassar som stuvats undan bland annat under bordet.

18-åriga Afraá Ali Alahmad berättar att det inte går att installera vare sig internet eller tv på rummet. Det är svårt att hitta en plats där hon kan studera och rummet är långt ifrån det hem, som hon har längtat efter.

- Jag vill inte ha någonting lyxigt. Bara ett normalt boende. Min mamma vill gå och lägga sig klockan åtta på kvällen, då måste jag släcka lyset. Det finns ingenting här. Alla som bor här tycker att det är dåligt, säger hon.

Enligt Solna kommun får nyanlända bo högst två år i det tillfälliga boendet. Än så länge finns det dock några svar på vad som ska hända efter den tiden.

- Det är en stor fråga för hela stockholmsregionen. Det byggs för fullt. Men det som byggs passar inte alltid den här målgruppen - hyrorna är ofta mycket höga. Vi fokuserar på att de får en egen inkomst, det underlättar mycket när man söker bostad, förklarar Salam Ibrahim som ansvarar för att samordna integrationsinsatserna i Solna kommun.

Integrationsstrategen Dan Gaversjö är kritisk till den här typen av boenden och menar att det handlar om förvaring.

- De här tillfälliga bostäderna leder inte till bra integration, säger han och menar att det idag inte finns någon nationell strategisk tänk kring integrationen.

Dan Gaversjö vill se ett system där kommuner med bostadsbrist skickar nyanlända till mindre kommuner som kan tillhandahålla bostäder och utbildning.

- Man borde utnyttja de boenden som finns på mindre orter och se till att ha utbildningscentrum inom bristyrken där. Efter utbildningen kan de nyanlända sedan flytta tillbaka till sin kommun dit de blivit anvisade från början, förklarar Dan Gaversjö.

Han betonar att Solnas tillfälliga bostadslösning för nyanlända är långt ifrån unik.

- Det finns exempel där folk får bo i gympahallar. Dåliga boenden spär bara på segregationen, säger han och lyfter fram att kommunerna gör så gott de kan men att det finns ett fel i systemet som sätter käppar i hjulen för integrationen.

Jamila Alomer och Afraá Ali Alahmad har bott i sin modulbostad i en månad. Tanken på att de ska behöva stanna där i två år känns jobbig, säger de.

- Vi vet att det är jättesvårt med bostäder. Det finns inga lägenheter. Vi letade i Jönköping där vi bodde innan vi flyttade hit men hittade ingenting. Nu letar vi här, men det känns omöjligt, säger Afraá Ali Alahmad.

De boende har protesterat vid ett flertal tillfällen utanför Solnas stadshus. Enligt Salam Ibrahim har protesterna framförallt handlat om att främlingar tvingas dela boende.

- Anvisningarna är slumpvisa. Vi försöker se till att de som ska bo ihop talar samma språk, är ungefär i samma ålder och vi kollar även på utbildningsbakgrund, säger Salam Ibrahim.

21-årige Mohammad Abdazeed och 23-årige Abdallah Karim säger att de trivs bra ihop. De kände inte varandra innan de kom till Solna. Nu delar de ett rum som de försökt göra hemtrevligt med några trasmattor och en affisch på väggen.

- Om en av oss pratar i telefon får den andre gå ut. Om en vill sova får båda sova, säger Abdallah Karim med ett skratt.

Mohammad Abdazeed har ingenting emot att flytta från Solna för att få ett bättre boende.

- Jag åker till Kiruna om det krävs bara jag slipper bo så här, säger han.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-25 14:10

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+