Expert om Nordkorea En enorm eskalering

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert om Nordkorea En enorm eskalering Senaste nytt om flyktingkrisen

Expert om Nordkorea En enorm eskalering - Skarpa reaktioner och fördömanden är att vänta efter Nordkoreas kärnvapentest.

- Det har skett en enorm eskalering i Nordkoreas utveckling av kärnvapen och robotar, säger Jerker Hellström, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Hellström konstaterar att Kim Jong-Un sedan han tillträdde i slutet av 2011 genomfört fyra provsprängningar, att jämföra med de två som hans pappa Kim Jong-Il utförde under sina 17 år vid makten.

Han förväntar sig skarpa reaktioner från både FN och enskilda stater.

- Det här blir en påminnelse om att sanktionerna ännu inte biter och FN måste kanske se sig om efter andra metoder att påverka Nordkorea.

Niklas Swanström, Asienforskare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, betonar Kinas roll som fortfarande har en omfattande handel med Nordkorea, och är det land som kan påverka situationen mest.

- Den stora frågan är hur mycket Kina vågar göra mot ett instabilt Nordkorea. Kommer de att utöka sanktionerna, och implementera dem? Kina vill inte ha ett krig, med en enorm flyktingvåg över gränsen.

Det senaste testet är inte oväntat, enligt experterna.

- Nordkorea har varit väldigt tydligt med att man kommer att fortsätta med både sitt kärnvapen- och missilprogram. I det här tonläget med mycket konfrontation så tror ju många att de ska backa, men i det nordkoreanska psyket är det läge att visa på styrka. Det är en logisk konsekvens, säger Swanström.

Men situationen för invånarna i Nordkorea kommer att bli ytterst svår, om både Kina och Ryssland skulle stoppa leveranserna av gas och olja till landet, påpekar han.

För att bekräfta kärnvapentestet krävs att expertis mäter strålningen vid den nordkoreanska gränsen och gör en analys av detonationen. FOI hjälpte till att hitta radioaktivt xenon i Sydkorea efter provsprängningen 2006.

- Faktum är att man bara lyckats att mäta upp det 2006. Sedan har man blivit så pass bra på att stänga av det tunnelsystem man använder vid provsprängningar att det inte läckt ut någonting. Vi får se hur det blir den här gången, säger Hellström.

Trots det tyder uppgifterna på att det är den största bomben som Nordkorea hittills testat.

- Det är utan tvekan ett framsteg för dem. En multifunktionell bomb kan detoneras från en hög nivå och slår då ut all elektronik, detonerar den på marken är det farligt för människor, säger Swanström.

Källa - 2017-09-03 08:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+