Expert om nya hotet Nästa steg är inte krig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert om nya hotet Nästa steg är inte krig - Ett hot mot den internationella säkerheten. Det handlar om månader innan Nordkorea skulle klara av att skicka en kärnvapenmissil till den amerikanska kusten, menar Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

Nordkorea har testat vad experter hävdar är en vätebomb, i syfte att kunna bestycka en långdistansrobot, det rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP.

Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet menar att Nordkoreas mål är att kunna nå ända till den amerikanska kusten.

- Den här sprängningen är bara ytterligare ett steg på den vägen. Och något som nordkoreanerna tycker är viktigt för att förhindra USA från att försöka störta den egna regimen, säger han.

Hur nära Nordkorea är att lyckas med detta är svårt att sia om, men Jan Hallenberg tror att det kan handla om månader.

- Kanske är ett sådant scenario möjligt om sex till 18 månader, säger han.

Och hur stor är då risken för att det blir ett kärnvapenkrig?

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Det som den nordkoreanska regimen sysslar med är absolut ett hot mot den internationella säkerheten - men det innebär inte att nästa steg är ett krig.

Han talar istället om att Kina skulle kunna utöka sina ekonomiska sanktioner betydligt. Utrikesminister Margot Wallström gick på söndagen ut med ett fördömande av Nordkoreas kärnvapenprov. Hon förespråkar sanktioner men säger också: "Framåt är enda vägen dialog".

Jan Hallenberg håller med, men betonar att det är Kina som verkligen kan sätta hårt mot hårt.

- Kina skulle kunna få nordkoreanerna att inse att de är ute på en farlig väg genom att visa att de inte längre tänker hålla regimen under armarna. Om de exempelvis stängde av oljeleveranserna i en vecka, så skulle det vara en viktig markering. Det räcker inte med bara diplomati, utan det krävs även andra påtryckningar.

Vilka risker ser du med tuffa sanktioner?

- Om Kina helst stoppar oljeleveranserna till Nordkorea så finns risk för att regimen kollapsar. I förlängningen skulle Kina då tvingas att ta emot flyktingar från Nordkorea, och Sydkorea kan ta över Nordkorea. Det vill inte kineserna.

Spänningen mellan Nordkorea och USA har trappats upp i takt med kärnvapentesterna har accelererat och Donald Trump markerade nyligen: "Landet kommer att bemötas med "eld och ett raseri som världen aldrig skådat", om inte regimen upphör med sina hot. "

Enbart det förhöjda tonläget har skapat oro, menar Jan Hallenberg.

- Många betraktar individer som Donald Trump och Kim Jong-Un som oroväckande för att de kan hitta på vad som helst. Men Trump är inte galen och runt omkring honom finns många kloka människor. Han kommer inte att trycka på knappen, säger Jan Hallenberg.

Källa - 2017-09-03 15:11

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+