Experten efter valet Kartan har ritats om i Finland

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Experten efter valet Kartan har ritats om i Finland - "Att moderater och socialdemokrater skulle sitta i regering ihop är kanske otänkbart i Sverige", säger statsvetaren Åsa von Schoultz. Men inte i Finland. Efter gårdagens val tror hon på en regering med Socialdemokraterna och det liberalkonservativa Samlingspartiet.

Det preliminära valresultatet i Finland ser ut att bli en seger för Socialdemokraternas Antti Rinne, dock med ett enda mandat. Precis efter ligger det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna.

Enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap på Helsingfors universitet, är det mest anmärkningsvärda med valet att den politiska kartan har ritats om.

- En en del av makten har skiftat från de tre mellanstora partierna - Centerpartiet, Socialdemokraterna och det liberalkonservativa Samlingspartiet - till Sannfinländarna som nu ligger på 17 procent stöd.

Att flera väljare har lämnat de traditionella partierna för Sannfinländarna tyder, enligt henne, på en tydligare polarisering av det finska samhället. Samtidigt tror hon inte att finländarna behöver oroa sig för att större ideologiska skillnader, partierna emellan, ska leda till en lika lång regeringsbildning som Sverige hade i höstas.

- I finländsk politik bygger regeringsbildningen mycket mindre på ideologi än i Sverige. Den som får mest mandat inleder sonderingsarbetet för regeringsbildning och de flesta partier brukar vara öppna för samtal, säger hon.

Samtidigt anser Åsa von Schoultz att övriga partiledare varit ovanligt kritiska mot Sannfinländarna. Senast på måndagen ska Samlingspartiet ha uttalat sig om att partiet är villigt att gå in i diskussion med alla, men att det inte skulle stå bakom en regering med Sannfinländarna på grund av ideologiska skillnader. Därför anser von Schoultz att det är troligare att Socialdemokraterna och Samlingspartiet bildar regering ihop.

- Att moderater och socialdemokrater skulle kunna sitta i regering ihop är kanske otänkbart i Sverige, men i Finland är politiken mer pragmatisk.

Åsa von Schoultz tror att det kommer gå bättre för Sannfinländarna i EU-valet i maj än det gjorde på hemmaplan.

- Det pratas om en populistisk högervåg i Europa och den syns även här. Samtidigt brukar EU-valet, som i många andra länder, ha ett lågt valdeltaganden och Sannfinländarna är ett parti som traditionellt sätt missgynnas av ett lågt valdeltagande.

Sannfinländarna har tidigare valt att ställa sig utanför den parlamentariska överenskommelsen i Finland om klimatpolitik som övriga partier satte ihop. Det var en tydlig markering som vann partiet en del väljare, enligt Åsa von Schoultz.

För att det ska gå bra för partiet i EU-valet är det därför viktigt att valet handlar om partiets hjärtefrågor som invandringspolitik och klimatfrågan, menar hon.

- Att stoppa flyktingströmmarna och minska EU:s makt kommer drivas väldigt hårt. Även klimatfrågan har gynnat Sannfinländarna. Det finns definitivt en del av samhället som identifierar sig med deras retorik som "Finland är föregångare och ska därför inte ska ha klimathysteri".

Tf

Källa - 2019-04-15 18:04

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+